Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Milana kod V&R

Lovac i božica
   
Seuso
   
Revolver
   
Seksopolis
   
Priča o M
   
O živima sve najbolje
   
   
Pisci o pisanju
   
Demoni i novinari 

Milana Vuković Runjić
Seuso


isbn: 9536791099
dimenzije: 200 x 130 mm
stranica: 192
uvez: broširaniO knjizi
Kad se 1990. na Sotheby'sovoj aukciji pojavila kolekcija od četrnaest srebrnih predmeta, započeo je “art-skandal stoljeća”, kojemu ni do danas nema konačna rješenja. Uskoro se otkrilo da je podrijetlo srebra nejasno, slučaj “Seuso” završio je na sudu u New Yorku, a zemlja koja je najuvjerljivije dokazivala da blago potječe s njezina teritorija, bila je Hrvatska.

Unatoč izgubljenome procesu, mnogo ih još uvijek vjeruje da je Seusovo blago, dar Konstantina Velikog ratniku Seusu, ipak iskopano u Istri. Roman Seuso Milane Vuković Runjić, dakako, ne bavi se time, nego izmišljenim likovima i njihovim sudbinama, zapletenim oko najvećeg, navodno izgubljenog predmeta iz kolekcije.
"U zelenoj svježini četinara bio je zakopan samostan, čiji su vršci virili iz zemlje poput rastućeg zuba mudrosti iz crvenog zubnog mesa. Duboko pod samostanom čamila je bazilika u kojoj se po svoj prilici preobratio Seuso, a ispod nje gola Dijana, čiji su mramorni tobolac i lijeva dojka iskopani i pohranjeni u obližnjem lapidariju. Uvijek je tako: gola divlja božica, a preko nje slojevi kršćanstva."

Milana Vuković Runjić, SeusoO autorici
Milana Vuković Runjić rođena je 1970. u Zagrebu. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu magistrirala je književnost s radnjom o Marcelu Proustu.

 
traži samo na dzepna.com


Autoričina stranicaPrikaz knjige

iz VijencaVaš komentar