Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Toussaint kod V&R

Pobjeći
   
Voditi ljubav
   
   
    

Jean-Philippe Toussaint
Pobjeći

isbn: 978-953-6791-91-0
prijevod: Suzana Kubik
dimenzije: 200 x 130 mm
stranica: 12
uvez: meki

Cijena 69 kn


O knjizi
Roman Pobjeći Jean-Philippea Toussainta (nagrada Medicis 2005.) priča je o utrci između misli-skitnice i tijela-putni ka. Antologijska scena u romanu opisuje policijsku potjeru pekinškim ulicama: dvojica muškaraca i jedna žena tijesno su priljubljeni na jurećem motoru. l likovi i čitatelj u neprestanom su gibanju: avionu, vlaku i spomenutome motoru pridružuju se brod, konj, pogrebna povorka, automobil, pa čak i plivanje.

Bježati, uvijek iznova bježati. Ali od koga i čega? Bijeg radi ponovnog susreta? Radi povratka onoj koju naš junak nije ni trebao napustiti? Odlazak i povratak. Nemir i ubrzanje. Srcu ne smeta vremenska razlika. Hoće li pripovjedač na vrijeme stići na otok Eibu da bi bio na pogrebu Marieina oca? U neprestanoj je žurbi. Promašeni sastanci, iščekivanja, nestanci, praćenje. Ni u jednom trenutku nije dosadno. Jean-Philippe Toussaint napisao je bjesomučan pustolovni roman. No to nije sve...

Jer ima mjesta i za ljubav i za gorčinu, a i za patnju, nježnost i suze. Toussaint uspijeva dobro izmiješati maštu i romansu, smijeh i tugu, neprestano gibanje i nepomičan kadar. Njegovo je pero živo, jednostavno, konkretno, precizno, senzualno, učinkovito. Kinematografsko? Usudili bismo se to ustvrditi, jer on snima i filmove...

Stigavši na Elbu, pripovjedač se javlja Marie na mobitel. Ona mu šapće da ne može razgovarati, l upravo u tom trenutku pripovjedač čuje iz slušalice kako se polagano, zlokobno ulicom razliježe zvonjava. Komu mobitel zvoni?


O autoru
Jean-Philippe Toussaint rođen je 1957. u Bruxellessu. Student političkih znanosti i povijesti oduvijek se htio baviti kinematografijom, no književnost ga je ipak sustigla. Nenadan uspjeh prvog romana Kupaonica, objavljenog 1985., postigli su i sljedeći romani: Gospodine, Fotoaparat, Nevoljkost i Televizija. Godine 2000. objavljuje kratki putopis Autoportret (u inozemstvu), djelo znatiželjnog svjetskog putnika. Književni su ga uspjesi svrstali među najkreativnije suvremene romanopisce, a djela su mu prevedena na dvadesetak svjetskih jezika.


 
traži samo na dzepna.com

Autorova stranica
Pročitajte poglavlje
Kupite ovu knjigu
na internetu:

Vaš komentar