Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Tournier kod V&R

Ponoćna ljubavna gozba
   
Slavlja
   
Meteori 

Michel Tournier
Slavlja

isbn: 9536791242
prijevod: Vlatka Valentić
dimenzije: 200 x 130 mm
stranica: 352
uvez: broširani s ovitkom

Cijena 69 knO knjizi
Sitnice, sitne proze, prozice, postaju veličanstvene, napiše li ih književnik poput Tourniera. One zaista slave trenutke u kojima su nastajale. Satkane iz zgoda i zgodica iz piščeve svakodnevice, Slavlja nas zavode svojom prividnom jednostavnošću i skrivanjem većih ambicija. Nanizane poput bisera na ogrlicu—od susreta sa slavnim bićima poput princeze Diane, do esejiziranja o ljepoti, ružnoći, kućnim ljubimcima i imenima Slavlja nas mame na uvijek ponovno čitanje. Univerzalne poput bilo kojeg dana, svečane zbog genijalnosti koja ih je takla pretvorit će se u najveći ukras onog trena kad ih uzmete u ruke."Zašto bi čovjek spavao gol, pitat ćete vi. Odgovorit ću predodžbom koju sam o snu i postelji stekao. Stvar je jednostavna: postelja je mamina utroba. Odlazak na počinak znači obrnuto rođenje, svojevrsno obnerođenje . Spavanje je nastavak fetalnog života koji je rođenje okrutno prekinulo: to rođenje svakoga jutra bolno ponavljamo, a doručak s mlijekom i pekmezom trebao bi nas utješiti kao nekoć prvo dojenje."

Michel Tournier, SlavljaO autoru
Michel Tournier rođen je 19.prosinca 1924. u Parizu. Prema vlastitim riječima, "nakon dugih godina studiranja filozofije, dosta kasno okrenuo se romanu, i oduvijek je držao da u romanu treba na najkonvencionalniji način ispričati priču unutar koje se nalazi određena metafizička infrastruktura, što, iako nevidljiva, ipak isijava nekim aktivnim sjajem". U tom se smislu u svezi s njegovim djelom često spominjala riječ mitologija.

Michel Tournier stekao je status francuskog književnog “klasika” i svjetsku slavu već svojim prvim romanom Petko ili limbovi Pacifika (za koji je 1967. godine dobio nagradu Francuske akademije) i Kralj joha (Goncourtova nagrada 1970. godine). Dobitnik je mnogih književnih nagrada, među ostalim i Goetheova odličja.

 
traži samo na dzepna.com


Autorova stranica


Prikaz knjige

iz Vjesnika


Kupite ovu knjigu
na internetu:
Vaš komentar