Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Tournier kod V&R

Ponoćna ljubavna gozba
   
Slavlja
   
Meteori 

Michel Tournier
Meteori

isbn: 9536791706
prijevod: Vlatka Valentić
dimenzije: 215 x 133 mm
stranica: 432
uvez: meki šivani s ovitkom

Cijena 129 knO knjizi
Blizanci Jean i Paul tako su slični i tijesno povezani da ih ni vlastiti otac ne razlikuje, a svi ih zovu Jean-Paul. Njihova zagonetna veza isključuje svaku drugu i spreže ih u savršeno skladnu jedinku. Paulu je taj suživot rajski, no Jean se s vremenom pobuni i želi ga raskinuti. Napušta brata, a očajni Paul kreće u potragu za njim i upušta se u dugo inicijacijsko putovanje oko svijeta - od Venecije preko japanskih vrtova do podijeljenog Berlina…

Sinopsis možda varavo upućuje na pustolovni roman ili Bildungsroman, no ovo vrtoglavo složeno djelo osobite lirske snage izmiče žanrovskim određenjima. Kozmološki je, filozofski i doslovno rečeno “veliki svjetski roman” - u samome vrhu francuske književnosti 20. stoljeća.


“Nevjerojatna proza… Meteori su roman o paru jednojajčanih blizanaca koje skupno zovu Jean-Paul. No ta tvrdnja vrijedi otprilike kao da kažemo da je Uliks roman o čovjeku koji šeće Dublinom jer Tournier poseže za temom blizanaštva da bi istražio neiscrpan niz dvojnosti. Dok se poigrava uvriježenim oprekama poput heteroseksualnosti i homoseksualnosti, grada i prirode, raja i pakla, Tournier genijalno razrađuje i duboku opreku kronologije i meteorologije – čvrstog i uređenog protjecanja sati naspram divljem i nepredvidljivom kolebanju godišnjih doba.”—Salman Rushdie
"Moj ljudski tempo i ritam meteoroloških zbivanja u zavidnu su suglasju. Dok nam priče koje pripovijedaju fizika, geologija i astronomija ostaju posve tuđe jer napreduju veoma polagano, ili se pak zbivaju vrtoglavom brzinom, meteori žive baš ukorak s nama. Njima – kao i ljudskim životom – upravlja slijed dana i noći i izmjena godišnjih doba. Oblak se na nebu oblikuje kao slika u mom mozgu, vjetar puše kao što ja dišem, duga opkoračuje dvije strane obzora dok se meni srce miri sa životom, a ljeto prolazi kao što minu ljetni praznici."

Michel Tournier, MeteoriO autoru
Michel Tournier rođen je 19.prosinca 1924. u Parizu. Prema vlastitim riječima, "nakon dugih godina studiranja filozofije, dosta kasno okrenuo se romanu, i oduvijek je držao da u romanu treba na najkonvencionalniji način ispričati priču unutar koje se nalazi određena metafizička infrastruktura, što, iako nevidljiva, ipak isijava nekim aktivnim sjajem". U tom se smislu u svezi s njegovim djelom često spominjala riječ mitologija.

Michel Tournier stekao je status francuskog književnog “klasika” i svjetsku slavu već svojim prvim romanom Petko ili limbovi Pacifika (za koji je 1967. godine dobio nagradu Francuske akademije) i Kralj joha (Goncourtova nagrada 1970. godine). Dobitnik je mnogih književnih nagrada, među ostalim i Goetheova odličja.


 
traži samo na dzepna.com


Autorova stranicaPročitajte poglavlje

Kupite ovu knjigu
na internetu:Vaš komentar