Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Tournier kod V&R

Ponoćna ljubavna gozba
   
Slavlja
   
Meteori 

Michel Tournier


Michel Tournier rođen je 19.prosinca 1924. u Parizu. Prema vlastitim riječima, "nakon dugih godina studiranja filozofije, dosta kasno okrenuo se romanu, i oduvijek je držao da u romanu treba na najkonvencionalniji način ispričati priču unutar koje se nalazi određena metafizička infrastruktura, što, iako nevidljiva, ipak isijava nekim aktivnim sjajem!. U tom se smislu u svezi s njegovim djelom često spominjala riječ mitologija.

Michel Tournier stekao je status francuskog književnog “klasika” i svjetsku slavu već svojim prvim romanom Petko ili limbovi Pacifika (za koji je 1967. godine dobio nagradu Francuske akademije) i Kralj joha (Goncourtova nagrada 1970. godine). Dobitnik je mnogih književnih nagrada, među ostalim i Goetheova odličja.Enciklopedijske bilješke

na francuskome

na engleskome


Fundus Michela Tourniera u Sveučilišnoj knjižnici u Angersu
"Moj ljudski tempo i ritam meteoroloških zbivanja u zavidnu su suglasju. Dok nam priče koje pripovijedaju fizika, geologija i astronomija ostaju posve tuđe jer napreduju veoma polagano, ili se pak zbivaju vrtoglavom brzinom, meteori žive baš ukorak s nama. Njima – kao i ljudskim životom – upravlja slijed dana i noći i izmjena godišnjih doba. Oblak se na nebu oblikuje kao slika u mom mozgu, vjetar puše kao što ja dišem, duga opkoračuje dvije strane obzora dok se meni srce miri sa životom, a ljeto prolazi kao što minu ljetni praznici."

Michel Tournier, Meteori


 
traži samo na dzepna.com

Prikazi knjiga

O Ponoćnoj ljubavnoj gozbi
iz Vijenca

O Slavljima
iz VjesnikaPročitajte poglavlje


Meteori