Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Pamuk kod V&R

Bijeli zamak
   
Zovem se Crvena
   
Snijeg

Istanbul
   
Tiha kuća
   
Muzej nevinosti
   
Crna knjiga


 

Orhan Pamuk
Bijeli zamak


isbn: 9536791218
prijevod: Marinko Raos
godina: 2001
dimenzije: 200 x 130 mm
stranica: 208
uvez: broširani s ovitkom
Cijena 59 knO knjizi
Sedamnaesto je stoljeće, mladog venecijanskog učenjaka gusari zarobe na putovanju od Venecije do Napulja i isporuče u Istanbul. Tamo on provodi čitav život u neobičnom, napetom odnosu s Hodžom-učiteljem, koji mu je naprasno sličan. U neprekidnim intelektualnim duelima roba i gospodara, ovaj dvojac najprije živi daleko od svijeta, a potom se sprijateljuje sa sultanom i kreira mu izvjesni borbeni stroj, koji bi trebao pokoriti i nedohvatan, čudesno lijep Bijeli zamak. Između bajke i sna, egzistencijalističke proze i epa o Istanbulu, ovaj se očaravajući roman otvara pred nama poput vratiju u drugi svijet. To je čisti um na djelu, bez kritike. Nimalo ne čudi što autora, suvremenog turskog pisca Orhana Pamuka mnogi uspoređuju s majstorima proze poput Borgesa, Nabokova i DeLilla.

“Nova je zvijezda zasjala na istoku—Orhan Pamuk.”—New York Times"Tako bi svakog jutra sjedao za stol, vjerujući kako je sposoban nadići zla što će ih tog dana opisati i ponovno zadobiti što je izgubio prethodnoga dana; a onda je svake večeri ostavljao na stolu po jedan komadić samopouzdanja što mu je još preostalo."

Orhan Pamuk, Bijeli zamak
O autoru
Orhan Pamuk, rođen u Istanbulu 1952., najistaknutiji je suvremeni turski romanopisac, autor sedam romana, a djela su mu prevedena
na više od dvadeset jezika. Bijeli zamak (1985.) dobio je Independentovu nagradu za stranu književnost. Uslijedili su Crna knjiga (1990.) i Novi život (1994.), najveći turski bestseler do tada, no roman Zovem se Crvena (1998.) uskoro je nadmašio Novi život. Zovem se Crvena Pamuku je priskrbio i uglednu međunarodnu književnu nagradu IMPAC Dublin za 2003. godinu. Orhan Pamuk dobitnik je Mirovne nagrade njemačkih nakladnika za godinu 2005. i Nobelove nagrade za književnost 2006.


 
traži samo na dzepna.com


Autorova stranicaPrikaz knjige

iz VjesnikaVaš komentar