Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Pamuk kod V&R

Bijeli zamak
   
Zovem se Crvena
   
Snijeg
   
Istanbul
   
Tiha kuća
   
Muzej nevinosti
   
Crna knjiga 

Orhan PamukDOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST 2006.

Orhan Pamuk, rođen u Istanbulu 1952., najistaknutiji je suvremeni turski romanopisac, autor osam romana, knjige eseja Druge boje (1999.) i memoara Istanbul : grad, sjećanja (2003.). Djela su mu prevedena na više od pedeset jezika. Prvi roman, Dževdet-beg i sinovi, objavio je 1982., a za roman Tiha kuća (1984.) nagrađen je u Francuskoj s Prix de la Découverte Européenne. Bijeli zamak (1985.) dobio je Independentovu nagradu za stranu književnost i otvorio mu put k međunarodnoj afirmaciji. Uslijedili su Crna knjiga (1990.) i Novi život (1994.), najveći turski bestseler do tada, no roman Zovem se Crvena (1998.) uskoro ga je nadmašio, priskrbivši autoru i uglednu književnu nagradu IMPAC Dublin za 2003. godinu. Pamuk je potom objavio Snijeg (2002.) te memoare Istanbul: grad, sjećanja. Roman Muzej nevinosti najnovije je djelo dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2006.Službena stranica kod američkog nakladnika

www.randomhouse.com

Pregled opusa

Enciklopedijske bilješke

www.answers.comBio je to najsretniji trenutak u mom životu, ali to nisam znao. Da sam znao, jesam li mogao sačuvati tu sreću, i bi li tada sve krenulo drugim tokom? Da, da sam znao da proživljavam najsretniji trenutak svoga života, ne bih tu sreću nipošto ispustio iz ruku. Taj neponovljivi, predivni trenutak, koji me cijeloga prožeo dubokim mirom, trajao je možda svega nekoliko sekunda, no činilo mi se da moja sreća traje satima i godinama. U jednome trenutku, bio je 12. svibnja 1975. godine, ponedjeljak, otprilike četvrt do tri, činilo nam se ne samo da smo oslobođeni krivnje, grijeha i kazne, nego i da su na Zemlji prestali vrijediti zakoni gravitacije i vremena.

Orhan Pamuk, Muzej nevinosti 
traži samo na dzepna.com

U pripremi kod V&R

Crna knjiga

Prikazi knjiga

O Bijelom zamku...
iz Vjesnika

O Snijegu...
iz Vijenca i Zareza
iz Vjesnika: Književne preporuke 2007.

O Zovem se Crvena
iz Vijenca, Zareza i s Radija 101

O Istanbulu
iz Nacionala i Zareza

Što čitatelji kažu o Muzeju nevinosti Orhana Pamuka? Pročitajte osvrte
ZanimljivoPretražite desktop Orhana Pamuka!Orhan Pamuk na otvorenju Frankfurtskog sajma knjiga 2008. u nazočnosti predsjednika Abdullaha Güla osudio je tursku vladu i njezin odnos prema književnicima. Pročitajte tekst govora!


Intervju u online izdanju
Der Spiegela
Orhan Pamuk i Salman Rushdie govore o temi domovine na festivalu časopisa The New Yorker, 5. listopada 2007. Pogledajte videosnimku.
Pamuk i čitateljska nacija

Orhan Pamuk 29. je listopada 2007. održao vatren – i nadasve neobičan – književno-politički govor prigodom primitka počasnoga akademskog naslova na washingtonskom sveučilištu Georgetown. Pamuk je govorio o književnoj globalizaciji svijeta i (utopistički?) naznačio kako se romanopiščeva mašta – kad se bavi «drugim, tuđincem, neprijateljem koji ječi u glavi svakome od nas» - može nametnuti kao moćna i slobodonosna sila. Predočio je vlastitu viziju «tisuća, desetaka tisuća čitatelja koji u činu čitanja sanjaju autorov san, oživljavaju njegove junake i vide njegov svijet», te tragom autora zamišljaju «drugoga» – postavljaju se na njegovo mjesto.» Podvukavši crtu, zajednicu čitatelja vidi kao «naciju… koja se zamišljajno oživotvoruje.» Pročitajte više!