Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Ogawa kod V&R

Grizodušje
   
   
    

Yoko Ogawa

Yoko Ogawa rođena je 30. ožujka 1962. u prefekturi Okayama, Japan. Početkom osamdesetih godina studirala je književnost i umjetnost na tokijskom Sveučilištu Waseda. Nakon što je diplomirala, vratila se u Okayamu, gdje je dvije godine radila na Medicinskom fakultetu. Ubrzo se udala i počela baviti pisanjem.

Godine 1988. primila je Nagradu Kaien (za mladog pisca) za svoj prvi roman. Tri iduće godine bila je uzastopno nominirana za najuglednije književno priznanje u Japanu, Nagradu Akutagawa, koju je i dobila 1991. godine za pripovijetku Dnevnik o trudnoći (Ninshin karenda). U razdoblju od 2004. do 2006. godine dobila je i tri preostale najvažnije japanske književne nagrade, Nagradu Yomiuri za roman Profesor i njegova omiljena jednadžba (Hakase no aishi ta sshiki), Nagradu Izumi, te 2006. godine Nagradu Tanizaki za roman Minin hod (Mna no Kshin).

Tijekom dvadesetak godina bavljenja književnošću, objavila je iznimno mnogo kratkih priča, novela, književnih i znanstvenih eseja te desetak romana i danas je jedno od najzanimljivijih književnih imena u Japanu.

U Europi su Francuzi prvi otkrili književne vrijednosti u djelima Yoko Ogawe i od 1995. godine objavili prijevode većine njezinih djela. Ubrzo je brojnim prijevodima svojih djela stekla popularnost u Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Grčkoj i SAD.

Zajedno s matematičarkom Masahiko Fujiwara godine 2006. napisala je znanstveno-književni esej Uvod u otmjenost matematike (Yo ni mo utsukush sgaku nymon), dijalog o izvanrednoj ljepoti brojeva.

U Francuskoj je 2005. godine po njezinu romanu Prstenjak (Kusuriyubi no hyhon) redateljica Diane Bertrand snimila nagrađivani film L’Annulaire.

Po romanu Profesor i njegova omiljena jednadžba, u SAD je 2006. godine snimljen film Dar u brojevima (The Gift of Numbers), a po još jednoj pripovijetki iz ovog izbora, Bazen za skokove u vodu (Daibingu puru), upravo se snima cjelovečernji film, također u SAD.Enciklopedijska bilješka

http://en.wikipedia.org/wiki/Yoko_Ogawa


Prikaz pripovijedaka Yoko Ogawa u Guardianu

http://www.guardian.co.uk/books/2008/aug/02/fiction5 
traži samo na dzepna.com


Osvrt na Bazen za skokove u vodu u književnom web-časopisu January Magazine
Prva poglavlja

Grizodušje