Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Mitovi kod V&R

Lavlji med
   
Težina
   
   

 


 

2.kolo
Mitovi

David Grossman
Lavlji med


Mit o Samsonu


Preveli Jadranka i Josip Bubar
Isbn: 978-953-286-001-6
dimenzije: 130 x 200 mm
stranica: 144
uvez: meki šivani s ovitkom
Cijena 79 knO knjizi

Izraelski pisac David Grossman odabrao je biblijsku priču o Samsonu i Dalili kojoj ga nije, kao autore filmskih spektakala o toj temi, privukla dramatična radnja i herojska djela dugokosog junaka, nego naprotiv, vrlo ljudska sudbina osamljenog i izgubljenog čovjeka koji se krije iza Samsonove grube vanjštine.


"Malo ima biblijskih priča s toliko drame i akcije, vatrometa naracije i nepatvorene emocije kao što je priča o Samsonu: borio se s lavom, spavao s mnogim ženama i volio samo jednu, a na kraju su ga sve izdale, od majke do Dalile, te naposljetku sam sebi oduzeo život pri čemu je sa sobom u smrt poveo i tri tisuće Filistejaca.

A opet, iza divlje impulzivnosti, kaosa i buke, razabire se životna priča pojedinca koja nije ništa drugo nego mučno putovanje osamljene i nemirne duše kojoj nijedno mjesto u svijetu nije bilo dom i kojoj je i vlastito tijelo bilo tek okrutno mjesto izbjeglištva.

Za mene je ovo točka u kojoj se mit — uz sve svoje veličanstvene slike i pustolovine veće od života — tiho uvlači u svakodnenu egzistenciju svakog od nas, u naše najprivatnije tenutke i duboko zakopane tajne."

Iz uvoda u Lavlji med


O autoru

David Grossman vodeći je izraelski pisac čije su knjige prevedene na 25 jezika. Autor je šest međunarodno priznatih romana i niza dječjih knjiga. Grossman je dobitnik brojnih nagrada među kojima i francuske Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres. Živi sa suprugom i djecom u predgrađu Jeruzalema.Jeanette Winterson
Težina


Mit o Atlantu i Heraklu

Prevela Vjera Balen-Heidl
Prevela Vjera Balen-Heidl
Isbn: 978-953-286-000-9
dimenzije: 130 x 200 mm
stranica: 152
uvez: meki šivani s ovitkom

Cijena 79 knO knjizi

U drevnoj grčkoj mitologiji Atlant, pripadnik prabogova Titana, povede pobunu protiv novih božanstava, Olimpijaca. Zbog toga na sebe navuče božanski gnjev: pobjed-nici Olimpijci prisile Atlanta, čuvara vrta Hesperida i zlatnih jabuka života, da na sebe zauvijek natovari teret svijeta i nebesa. Kad Heraklo bude primoran ukrasti jabuke kako bi izvršio jedan od dvanaest zadataka, on ponudi
Atlantu da će mu privremeno pridržati svijet ako mu Titan donese plijen. Znajući da je samo Heraklo dovoljno snažan da ponese teret svijeta, i u napasti da bar na kratko bude slobodan, Atlant pristaje i stvara se čudnovat savez...

Jeanette Winterson uvodi Atlanta u 21. stoljeće sa stilom i autoritetom. Autorična sposobnost da izvrne ono naizgled poznato i pokaže nam nešto sasvim novo ovdje dolazi posebno do izražaja.


"Moj rad pun je obrada. Volim uzeti priču za koju svi misle da je znaju i ispričati je drukčije. U novom prepričavanju do izražaja dolazi novi naglasak, a novi raspored ključnih elemenata traži da se u postojeći tekst ubrizga svježi materijal.

Težina ide dalje od jednostavne priče o Atlantovoj kazni i njegovom privremenom olakšanju kad mu Heraklo skine svijet s ramena. Htjela sam istražiti osamljenost, izolaciju, odgovornost, teret i slobodu, jer moja verzija ima poseban kraj, kakvog nema nigdje drugdje."

Iz predgovora Jeanette Winterson


O autorici
Jeanette Winterson britanska je spisateljica čiji je prvi roman Naranče nisu jedino voće dobio nagradu Whitbread 1985. za književnog debitanta. Od tada je objavila sedam romana uključivši Passion Written on the Body i Knjiga mog kompjutera, zbirku kratkih priča, zbirku eseja i, nedavno, dječji roman. Knjige su joj prevedene na više od 30 jezika te adaptirane za televiziju, film i kazalište. Živi u Oxfordshireu i Londonu.
U pripremi: Angus sanjar
Mit o keltskom bogu snova

Angus je rado spominjani junak najranijih priča iz irske i škotske keltske mitologije. Uz najvažnije detalje Angusovog života koji su fikcionalnouobličeni uz pomoć irskih mitoloških izvora, autor Angusa dovodi u suvremeni svijet kroz niz povezanih pripovijesti koje se najvećim dijelom događaju u modernoj Škotskoj.
Za razliku od drugih mitskih figura, Angus ne daje pouku niti podučava, već nam rješenja, odgovore i ostvarenja nudi u snovima koje nam sam daje. On je, dakle, Angus sanjar i davatelj snova; on je i eros – personifikacija mladosti i snažne, strastvene ljubavi.

Alexander McCall Smith profesor je prava na Sveučilištu u Edinburghu. Rođen je u današnjem Zimbabveu, a živio je i u Botsvani koju dobro poznaje i voli. Autor je više od pedeset knjiga, među kojima su stručne publikacije “Forenzički aspekti sna” i “Kazneni zakon Botsvane”, dječje knjige, kriminalistički romani, pripovijetke o ekscentričnim austrijskim profesorima i o Africi. Oženjen je liječnicom i ima dvije kćeri, a u slobodno vrijeme svira fagot u orkestru koji se zove “Jako loš orkestar”.

Prevela Maja Šoljan

 
traži samo na dzepna.com

Matične stranicePročitajte prva poglavlja

Lavlji med

TežinaPrikazi biblioteke

Iz VjesnikaVaš komentar
Kupite Lavlji med
na internetu:

Kupite Težinu
na internetu: