Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Mitchell kod V&R

Atlas oblaka
   
   
   
   

 


 
David Mitchell
Atlas oblaka


ISBN 978-953-286-005-4

preveo Saša Stančin

dimenzije: 228 x 152 mm

stranica: 480

uvez: meki šivani

Cijena 129 Kn


O knjizi

Atlas oblaka Davida Mitchella izniman je roman, satkan od šest pripovjednih niti, u kojem se muzikalno virtuozno i jezično raskošno isprepleću znanstvena fantastika, politički triler i povijesni pastiš. Priča seže unatrag u devetnaesto stoljeće, kolonijalizam i divljaštvo na otocima Pacifika, te unaprijed u mračnu budućnost, onkraj sloma civilizacije. Idealistični Amerikanac 1850. nevoljko plovi Tihim oceanom; razbaštinjeni skladatelj na prevaru se uvlači u dom sifilisom shrvana genija; kalifornijska novinarka istražuje zataškanu tajnu projekta nuklearke; mali nakladnik bježi od kriminalca kojemu je objavio nenadani bestseler; klonirana restoranska poslužiteljica čeka izvršenje smrtne presude zbog protukorpokracijskog djelovanja; a Zachary, mladić s postapokaliptičnih Havaja, svjedoči sumraku znanosti i civilizacije – to su redom pripovjedači Atlasa oblaka.

U romanu od čije maštovitosti i raspona čitatelju zastaje dah, David Mitchell briše jezične, žanrovske i vremenske granice nudeći razmišljanje o ljudskoj volji za moć i pogibeljima u koje nas ona može odvesti."Sljedeće čega se sjećam, neka me vještica budila bodući me svojom metlom, dok je kriještala nešto poput: “ Zie gie doad misschien ?” ali nemoj me baš držati za riječ. Plavo nebo, sunce prži, ni tračka magle. Kad sam uskrsnuo, trepćući joj ponudih pecivo. Nepovjerljivo ga je uzela, stavila u pregaču za poslije i vratila se metenju, režeći pritom drevni napjev. Pretpostavljam kako sam imao sreće da me nisu opljačkali. Drugo sam pecivo podijelio s pet tisuća golubova, što je kod prosjaka izazvalo zavist, pa sam jedno morao dati i njemu. Vratio sam se putem kojim sam, pretpostavljao sam, stigao. U starom peterokutnom prozoru, jedra je djeva u vazi od rezanog stakla aranžirala afričke ljubičice. Djevojke očaravaju drugačije. Probaj ih jednom. Pokucao sam na staklo i upitao na francuskom bi li mi spasila život tako da se u mene zaljubi. Odmahnula je glavom, ali sam je uspio zabaviti, pa mi je podarila osmijeh. Upitao sam je gdje je policijska postaja. Pokazala je na drugu stranu raskrižja.

David Mitchell, Atlas oblakaO autoru
Prvi roman Davida Mitchella, Ghostwritten, objavljen je 1999. Dobitnik je nagrade Mail on Sunday/John Llevellyn Rhys za najbolju knjigu autora mlađeg od 35 godina i uvršten je u uži izbor za Guardian First Book Award. Godine 2001. slijedio je Mitchellov drugi roman number9dream, uvršten u uži izbor za nagrade Booker i James Tait Black Memorial Prize, a 2003. časopis Granta uključio ga je u izbor najboljih mladih britanskih romanopisaca.

Zahvaljujući nagrađivanome Atlasu oblaka iz 2004. (dobitnik Geoffrey Faber Memorial Prize, South Bank Show Literature Award, Richard & Judy Best Read of the Year te u užem izboru za još šest nagrada, uključujući Man Booker), Mitchell postaje velika književna zvijezda, a taj je status 2006. potvrdio sljedećim romanom, poluautobiografskom pričom o odrastanju u engleskoj provinciji 80-ih godina 20. stoljeća pod naslovom Livada Crnog Labuda (ponovno u užem izboru za nagradu Man Booker).

Rođen 1969. godine u Worcestershireu, David Mitchell je proveo više godina podučavajući u Japanu, a sad živi u Irskoj. Godine 2007. časopis Time uvrstio ga je na popis 100 najutjecajnijih osoba na svijetu.
 
traži samo na dzepna.com


Autorova stranicaPročitajte poglavljeKupite ovu knjigu
na internetu:


Prikazi knjige

U New York Timesu
Prvi članak
Drugi članak

u Guardianu o Atlasu oblaka
piše A.S.Byatt

Dragan Jurak o Atlasu oblaka u Jutarnjem listu i na Moderna vremena info.

Notni zapis mašte
Nenad Perković u Zarezu
Vaš komentar