Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Martínez kod V&R

Oksfordski niz
   
Polagana smrt Luciane B. 

Guillermo Martínez
Polagana smrt Luciane B.

Prevela sa španjolskoga Tamara Horvat Kanjera
Isbn: 978-953-286-016-0
dimenzije: 132 x 203 mm
stranica: 192
uvez: meki šivani
Cijena 109 knO knjizi
Nakon deset godina Luciana B. nije ni nalik vedroj i zavodljivoj djevojci kojoj je slavni pisac Kloster diktirao svoje romane. Poslije niza tragičnih smrti svojih najdražih, Luciana živi u vječnom strahu, praćena sumnjom da te smrti nisu slučajne, nego su dio metodičke osvete samog Klostera. Jedini koji joj može pomoći da sačuva život i zdrav razum jest pripovjedač, mlađi i manje uspješni pisac.

Pisan jasnim i čistim stilom, ovaj roman ne gubi na napetosti do posljednje stranice. Prvo pratimo Lucianinu stranu priče, a potom i Klosterovu, dok je pripovjedač neka vrsta neutralnog promatrača i suca, koji bi nam trebao pomoći da odgonetnemo pravu i jedinu istinu. No može li se uopće otkriti istina u zapletenim međuljudskim odnosima opterećenim sumnjama, optuživanjem, mržnjom i željom za osvetom? Dok pokušavamo odgonetnuti tajnu nesretnih smrti, istodobno smo uvučeni u svijet pisaca i njihove različite načine stvaranja, koji katkad graniče s nadnaravnim.

Oslanjajući se na postmodernističke romane dvadesetog stoljeća Martínez odaje počast i velikom Henryju Jamesu i preteči postmodernizma, još jednom Argentincu, J.L.Borgesu.Telefon je zazvonio jednog nedjeljnog jutra, trgnuo me iz mog sna pravednika i primorao me da se javim. Glas je rekao samo Luciana, slabim i nespokojnim šaptom, kao da bi to moralo biti dovoljno da je se sjetim. Zbunjen, ponovio sam ime, ona je dodala svoje prezime koje mi je prizvalo daleko, još mutno prisjećanje, a potom sam se, pomalo tjeskobno, prisjetio o kome je riječ. Luciana B., djevojka za diktiranje. Jasno, sjećao sam se. Zar je doista prošlo deset godina? Da: gotovo deset godina, potvrdila mi je, raduje je što još živim na istome mjestu. No nije se doimala nimalo radosnom. Napravila je stanku. Bi li me mogla vidjeti? Treba me vidjeti, ispravila se, naglasivši tako svoje očajanje, koje je odagnalo mogućnost da uobličim bilo kakvu drugu pomisao. Da, svakako, rekao sam ponešto uznemiren, kada? Kad možeš, što prije. Pogledao sam zdvojno oko sebe nered svoga stana koji se predao nehajnim silama entropije i bacio sam pogled na sat na noćnom stoliću. Ako je pitanje života ili smrti, rekao sam, kako ti se čini popodne ovdje, u četiri, na primjer?

Guillermo Martínez, Polagana smrt Luciane B.O autoru
Guillermo Martínez rođen je 1962. godine u Argentini. S romanom Oksfordski niz iz 2003. postao je popularan diljem svijeta i dobio uglednu španjolsku nagradu Planeta. Ove se godine očekuje pojavljivanje istoimenog filma Alexa de la Iglesije s Johnom Hurtom i Eliah Woodom u glavnim ulogama. Ostali su mu romani O Rodoreru, Učiteljeva žena, a od eseja Borges i matematika te Formula besmrtnosti.

 


 
traži samo na dzepna.com


Autorova stranicaPročitajte poglavlje
Prikazi knjige

Katarina Brbora začitala se u Polaganu smrt Luciane B. Guillerma Martíneza. Čitajte na booksa.hr!

Prikaz iz Independenta

Pročitajte Penguinov vodič za čitanje Polagane smrti Luciane B.Kupite ovu knjigu
na internetu:

Vaš komentar