Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Long kod V&R

Priručnik za loše majke
   
   
   
   
   
   
   
    

Kate Long
Priručnik za loše majke


 

ISBN 978-953-286-004-7

Prevela Marijana Javornik Čubrić

dimenzije: 203 x 132 mm

stranica: 320

uvez: meki šivani

Cijena 109 kn


O knjizi

Priručnik za loše majke priča je o godini dana u životima tri samohrane majke: Karen, Charlotte i Nan. A kakva je samo to godina bila i što se sve u njoj zbilo! Zašto je sve tako teško? Zašto najsmješnije pogreške nose najkobnije posljedice? S koliko si godina već prestara da pijana povraćaš po cvjetnim lijehama? S koliko si godina još premlada da budeš majka? I duhovita i mudra, ova knjiga trijezan je pogled na majčinstvo (i djetinjstvo) u svim pojavnostima: od trena kad kondom pukne pa do dana razvoda. Ili, u sretnijem slučaju, otkako se začuje prvi bebin plač pa do trenutka spoznaje da ima isto toliko različitih majki na svijetu koliko je i djece. I da je ponekad ljubav ipak najvažnija.


«Kate Long progovara troglasno i vjerodostojno, a junakinje uspješno izbjegavaju svaku klopku karikiranja: autorica gradi duhovitu i pametnu sliku neuništive ljubavi na kojoj počivaju sve obiteljske vrijednosti.»

Observer
Moja baka ponekad misli da sam reinkarnacija njezinog vlastitog djetinjstva. “Blažena bila”, kaže baka posežući za bombonom, “otac ju je tukao dok ne bi povratila po podu i onda ju je opet tukao. Pobjegao je i mama je morala početi prati za druge. Siroto janješce. Uzmi karamelu.”

To izluđuje moju mamu, i to potpuno. Ne voli kad se razbacuje samilošću, pogotovo prema meni, jer misli da živim kao bubreg u loju.

“Imaš mogućnosti koje ja nikada nisam imala”, govori mi. “Obrazovanje je sve. Koliko zadaće imaš večeras?” Za Božić mi je kupila osobni planer, no ja sam ga izgubila – još nisam smogla hrabrosti reći joj to. “Moraš nešto napraviti od života. Nemoj napraviti pogrešku koju sam ja napravila.”

Kate Long, Priručnik za loše majkeO autorici
Priručnikom za loše majke srednjoškolska je nastavnica Kate Long godine 2004. zasjela na vrh britanske top-liste i požela svjetski uspjeh. Otad je objavila romane Swallowing Grandma i Queen Mum, a u ožujku 2008. i The Daughter Game. Nadahnuće za pisanje nalazi u obiteljskim pričama, tematizaciji odnosa moći u obiteljskoj jezgri te oblikovanju osobnog identiteta, kao i u odnosu majke i djeteta u svim njegovim obličjima – i zdravim i onim drugim.

Kate Long potpuno se posvetila pisanju i danas živi u Whitchurchu u Shropshireu sa svoja dva sina.


 
traži samo na dzepna.com


Autoričina stranica
Pročitajte poglavljeKupite ovu knjigu
na internetu:


Prikazi knjige

Prikaz Priručnika za loše majke iz GuardianaVaš komentar