Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Li kod V&R

Yiyun Li "Zlatni dečko, smaragdna djevojka" Zlatni dečko, smaragdna djevojka

 


 

Yiyun Li
Tisuću godina molitvi

Yiyun Li "Tisuću godina molitvi"

Preveo s engleskoga Miroslav Kirin
Isbn: 978-953-286-022-1
dimenzije: 133 x 215 mm
stranica: 192
uvez: meki šivani
Cijena 109 kn


O knjizi

U deset pripovijedaka višestruko nagrađivane zbirke Tisuću godina molitvi, mlada američko-kineska književnica Yiyun Li raščlanjuje profiliranje ljudske sudbine na razmeđu mitologije, povijesti i kulture. Od pekinške vreve preko čikaških zalogajnica do pustih mongolskih prostranstava, Tisuću godina molitvi prelijepom nas i bolno iskrenom prozom uvodi u svjetove koje doživljavamo kao tuđe i poznate u isti mah. Pripovijest Besmrtnost, dobitnica Nagrade Plimpton časopisa The Paris Review, govori o mladiću koji zahvaljujući začudnoj sličnosti diktatoru otkriva poziv besmrtnosti. U Princezi Nebraske muškarac i žena u izgnanstvu u čikaškom se restoranu prisjećaju mladoga glumca u kojeg su oboje svojedobno bili zaljubljeni. Pošto prođe vijek trajanja pak baca svjetlo na bure i oluje braka, roditeljstva i rodne identifikacije: prede priču o bračnome paru koji 28 godina skriva kćer od svijeta. Zajedno s ostalim pričama tvore čudesno prozno tkanje iz pera nezaboravne književnice.

Međunarodna nagrada Frank O'Connor

Guardianova nagradu za književni prvijenac

Nagrada PEN/ Hemingway

Kalifornijska knjižna nagrada za prozni prvijenac

U užem izboru za nagradu OrangeDeset podjednako zanimljivih priča… prožetih finim humorom i velikim razumijevanjem za likove… Zavodljiva lakoća pripovijedanja čini mučne dijelove još dirljivijima… Niti jedna od njezinih priča ne nudi jednu, jednostavnu poruku pa se stoga krajnostima u ljudskim emocijama i ponašanju bave na vjerodostojan, iznimno dojmljiv način.

Sunday Business Post

Njezino je pisanje predivno ogoljeno i suzdržano.

The Times

Ovo je jedna od malobrojnih proznih zbirki gdje jednu za drugom čitate savršeno napisane priče.

Washington Post Book World

Yiyun pripovijeda tako samopouzdano da njezinu prozu resi draž
tradicionalnog štiva. No perspektiva iz koje piše nije nimalo staromodna! Ovakva darovitost, dalekovidnost i poštovanje pred nerješivim životnim zagonetkama čine istinski vrsnog pisca.


Michel Faber, Guardian

“Sedamdeset i šest. Visok krvni tlak i dijabetes. Žena mu nedavno umrla. Živi sam u trosobnom stanu. Mirovina dvije tisuće juana mjesečno. Oba su sina oženjena i dobro zarađuju radeći za vladu”, reče teta Wang čudeći se što je baka Lin ostala ravnodušna. “Ma dajte, bako Lin , gdje biste drugdje mogli naći tako dobra muža? Starac će ubrzo umrijeti, a sinovi su toliko bogati da im neće biti teško odvojiti nešto od njegove ušteđevine za vas. Dopustite mi da kažem, riječ je o najprihvatljivijoj obitelji, bar koliko ja znam. Njihov se kućni prag izlizao od nogu ženidbenih posrednika. Ali među svim mogućim ženama oni se zanimaju za vas. Zašto? Zato što se nikad niste udavali i nemate djece. Usput, bako Lin , kako to da se niste udavali? Nikad nam niste spomenuli razlog.”

Yiyun Li, Tisuću godina molitvi

O autorici
Yiyun Li odrasla je u Pekingu, a u SAD se preselila 1996., gdje i danas živi. Njezina pripovijetka Besmrtnost osvojila je nagradu Plimpton za prvu proznu knjigu uglednog časopisa The Paris Review, a objavljivala je časopisima Prospect, The New Yorker i The Paris Review, te drugdje. Zbirka pripovijedaka Tisuću godina molitvi osvojila je brojne ugledne nagrade, među kojima su prestižna međunarodna nagrada Frank O'Connor za pripovijetku, nagradu PEN/Hemingway, Guardianova nagrada za najbolji prvijenac, a ušla je i u uži izbor za nagradu Orange za nove pisce. Nedavno je u izboru časopisa Granta svrstana među najbolje mlade američke prozaike.


 
traži samo na dzepna.com


Autoričina stranicaPročitajte poglavljePrikazi knjige

iz New York Timesa

iz Guardiana

iz The Village Voicea

iz Washington PostaKupite ovu knjigu
na internetu:


Vaš komentar