Naklada Vuković & Runjić ove se godine ponosi trima nominacijama za knjižnu nagradu Kiklop: Baba Jaga je snijela jaje Dubravke Ugrešić u konkurenciji je za dvije nagrade: za prozno djelo godine i za oblikovanje knjige godine (Boris Runjić), a Lovac i božica Milane Vuković Runjić natječe se za naslov pjesničke zbirke godine. Tim vam povodom donosimo izdašnije ulomke oba naslova u .pdf formatu. Čitajte Babu Jagu i Lovca i božicu!Dubravka Ugrešić
Baba Jaga je snijela jaje

Mit o babi Jagi
Isbn: 978-953-286-010-8
dimenzije: 132 x 203 mm
stranica: 320
uvez: meki šivani
Cijena 129 kn


O knjizi

Dubravka Ugrešić laća se zadatka da protejski lik Babe Jage upiše u kontekst ženske starosti i starenja u našem vremenu. Rezultat je nadahnut i uživljen, veoma duhovit, ali trpak: bolno, otrovno vjeran potresnoj istini koje smo itekako svjesni, ali joj se najčešće bojimo pogledati u oči.

No od posljednjih umornih bitaka u vječnome tihom ratu između majke i kćeri usred novozagrebačkog betona, preko sjetnog povratka korijenima ženske loze u bugarskoj Varni i pravoga vještičjeg sijela u bapskom raju čeških toplica, autorica prede priču koja prije svega oživljava drevni mit o ženskoj emancipaciji – autentično slavenski, ali za sve prostore i sva vremena.

«Neuhvatljiva i kapriciozna Baba Jaga nastupa negdje kao pomoćnica, negdje kao osvetnica, negdje kao stražarica između dva svijeta, negdje kao medijator između svjetova, ali i medijator između samih junaka pripovijesti, negdje kao prepreka, negdje kao darovateljica, negdje kao zla, a negdje kao dobra starica. Većina interpretatora svrstava Baba Jagu u razgrananu mitološku porodicu starih i ružnih žena s određenim moćima, u tipologiju koju poznaju sve mitologije na svijetu.»

«Ja, Aba Bagay, pripadam “proleterkama”, babljoj internacionalni, ja sam ona tamo! Što je, niste se, valjda, prepali? Znate i sami da su žene majstorice pretvorbe, tomu ih je naučio vjekovni život u ilegali, savladale su sve vještine preživljavanja, uostalom, nije li im otpočetka rečeno da su nastale od Adamova rebra i da su na ovome svijetu samo zato da bi rađale njegovu djecu…»

Dubravka Ugrešić, Baba Jaga za početnike

Novi roman jedne od najčitanijih i najprevođenijih domaćih književnica Dubravke Ugrešić hrvatski je prilog svjetskoj biblioteci Mitovi.

O autorici
Dubravka Ugrešić (1949) jedna je od najuspješnijih hrvatskih književnica. Uz plodnu književnu karijeru, niz je godina djelovala pri Institutu za teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao teoretičarka i prevoditeljica najpoznatija je po Novoj ruskoj prozi (1980), te Pojmovniku ruske avangarde (1984) u suradnji s Aleksandrom Flakerom. Hrvatsku napušta 1993, a danas živi u Amsterdamu i povremeno predaje na američkim i europskim sveučilištima. Djela su joj prevedena na više od dvadeset jezika i dobitnica je nekoliko europskih književnih nagrada. Šira je publika pamti po hit-romanima Štefica Cvek u raljama života i Forsiranje romana reke. Objavljuje zapažene romane (Muzej bezuvjetne predaje, Ministarstvo boli) i zbirke ogleda (Američki fikcionar, Kultura laži, Zabranjeno čitanje, Nikog nema doma).


Pročitajte ekskluzivni intervju:
s Dubravkom Ugrešić razgovara Milana Vuković Runjić.Milana Vuković Runjić
Lovac i božica

Isbn: 978-953-286-012-2
dimenzije: 133 x 215 mm
stranica: 112
uvez: meki šivani s ovitkom
Cijena 79 kn


O knjizi

Milana Vuković Runjić je “drsko” najavila da se ove godine želi distancirati od hrvatskog književnog svijeta i upustiti se u biznis komercijalnih sapunica. U godini svoje tzv. prozne stanke ona se, priznajmo joj, uspijeva, odreći romana (inače svake godine po jedan, onako odlikaški, piše), ali se, s druge strane, vraća svojim počecima – pjesništvu, priznajući tako i sebi i čitateljima svoje zatomljene ambicije. Jer iza svih tih knjiga, knjižara, autorskih i uredničkih potpisa krije se spisateljica koja ne vjeruje i ne želi pripadati ničemu što je jednoznačno i odveć definirano, bili to ženski i muški književni klanovi, podjela pisaca na one koji pišu za pametnu i publiku ograničene pameti, zbiljska i nezbiljska proza… Umjetničko iskušavanje procjepa između zadanih stvari zapravo je stvarni interes Milane Vuković Runjić. U ovoj knjizi, prozne pjesnikinje.

Ivana Mikuličin

O autorici
Milana Vuković Runjić rođena je 1970. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu magistrirala je književnost. Objavila je deset knjiga poezije i proze. Piše za novine i časopise. Godine 2005. dobila je nagradu Kiklop za urednički rad u nakladi Vuković&Runjić.Posjetite nas
u knjižari Vuković&Runjić u Teslinoj 16 u Zagrebu
i na www.dzepna.com


Odjava s liste
(c) Vuković & Runjić 2008.