U vrele ljetne dane iz naklade Vuković i Runjić stiže malo osvježenje. S osobitim ponosom predstavljamo hrvatski prilog svjetskoj biblioteci Mitovi, duhovitu, ali nimalo bezazlenu panoramu legendi o panslavenskoj Babi Jagi, koju u suvremenoj priči potpisuje proslavljena domaća prozaistica Dubravka Ugrešić. A zatim vas pozivamo na sanjarenje u sjevernijim predjelima s keltskim bogom Angusom, čiji mit pripovijeda Alexander McCall Smith.

Predahnite i uz lahor poezije. Preporučujemo Lovca i božicu, zbirku kojom se svome pjesničkom ishodištu vraća Milana Vuković Runjić, te dašak Mediterana u stihovima Krste Jurasa Samo moru virujen.Dubravka Ugrešić
Baba Jaga je snijela jaje

Mit o babi Jagi
Isbn: 978-953-286-010-8
dimenzije: 132 x 203 mm
stranica: 320
uvez: meki šivani
Cijena 129 kn

Pročitajte ulomak


S Dubravkom Ugrešić razgovarala je Milana Vuković Runjić. Pročitajte intervju!

O knjizi
Dubravka Ugrešić laća se zadatka da protejski lik Babe Jage upiše u kontekst ženske starosti i starenja u našem vremenu. Rezultat je nadahnut i uživljen, veoma duhovit, ali trpak: bolno, otrovno vjeran potresnoj istini koje smo itekako svjesni, ali joj se najčešće bojimo pogledati u oči.

No od posljednjih umornih bitaka u vječnome tihom ratu između majke i kćeri usred novozagrebačkog betona, preko sjetnog povratka korijenima ženske loze u bugarskoj Varni i pravoga vještičjeg sijela u bapskom raju čeških toplica, autorica prede priču koja prije svega oživljava drevni mit o ženskoj emancipaciji – autentično slavenski, ali za sve prostore i sva vremena.

«Neuhvatljiva i kapriciozna Baba Jaga nastupa negdje kao pomoćnica, negdje kao osvetnica, negdje kao stražarica između dva svijeta, negdje kao medijator između svjetova, ali i medijator između samih junaka pripovijesti, negdje kao prepreka, negdje kao darovateljica, negdje kao zla, a negdje kao dobra starica. Većina interpretatora svrstava Baba Jagu u razgrananu mitološku porodicu starih i ružnih žena s određenim moćima, u tipologiju koju poznaju sve mitologije na svijetu.»

«Ja, Aba Bagay, pripadam “proleterkama”, babljoj internacionalni, ja sam ona tamo! Što je, niste se, valjda, prepali? Znate i sami da su žene majstorice pretvorbe, tomu ih je naučio vjekovni život u ilegali, savladale su sve vještine preživljavanja, uostalom, nije li im otpočetka rečeno da su nastale od Adamova rebra i da su na ovome svijetu samo zato da bi rađale njegovu djecu…»

Dubravka Ugrešić, Baba Jaga za početnike

Novi roman jedne od najčitanijih i najprevođenijih domaćih književnica Dubravke Ugrešić hrvatski je prilog svjetskoj biblioteci Mitovi.

O autorici
Dubravka Ugrešić (1949) jedna je od najuspješnijih hrvatskih književnica. Uz plodnu književnu karijeru, niz je godina djelovala pri Institutu za teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao teoretičarka i prevoditeljica najpoznatija je po Novoj ruskoj prozi (1980), te Pojmovniku ruske avangarde (1984) u suradnji s Aleksandrom Flakerom. Hrvatsku napušta 1993, a danas živi u Amsterdamu i povremeno predaje na američkim i europskim sveučilištima. Djela su joj prevedena na više od dvadeset jezika i dobitnica je nekoliko europskih književnih nagrada. Šira je publika pamti po hit-romanima Štefica Cvek u raljama života i Forsiranje romana reke. Objavljuje zapažene romane (Muzej bezuvjetne predaje, Ministarstvo boli) i zbirke ogleda (Američki fikcionar, Kultura laži, Zabranjeno čitanje, Nikog nema doma).

Alexander McCall Smith
Angus sanjar

Mit o keltskom bogu snova
Prevela s engleskoga Maja Šoljan
Isbn: 978-953-286-011-5
dimenzije: 130 x 200 mm
stranica: 144
uvez: meki šivani s ovitkom
Cijena 79 kn

Pročitajte ulomak


O knjizi

Sanjar Angus u bajoslovlju Škotske i Irske donosi snove, a povezan je i s ljubavlju i mladošću, svime onime za čim ljudi najviše čeznu. Alexander McCall Smith u ovoj je melankoličnoj knjizi isprepleo drevni mit o keltskom Erosu s pričama iz današnjeg života u kojima se opet pojavljuje lik Angusa, a snovi se miješaju s javom.

Za razliku od drugih mitskih figura, Angus ne daje pouku niti podučava, već nam rješenja, odgovore i ostvarenja nudi u snovima koje nam sam daje. On je, dakle, Angus sanjar i davatelj snova; on je i eros – personifikacija mladosti i snažne, strastvene ljubavi.


O autoru
Alexander McCall Smith profesor je prava na Sveučilištu u Edinburghu. Rođen je u današnjem Zimbabveu, a živio je i u Botsvani koju dobro poznaje i voli. Autor je više od pedeset knjiga, među kojima su stručne publikacije “Forenzički aspekti sna” i “Kazneni zakon Botsvane”, dječje knjige, kriminalistički romani, pripovijetke o ekscentričnim austrijskim profesorima i o Africi. Oženjen je liječnicom i ima dvije kćeri, a u slobodno vrijeme svira fagot u orkestru koji se zove “Jako loš orkestar”.


Milana Vuković Runjić
Lovac i božica


Isbn: 978-953-286-012-2
dimenzije: 133 x 215 mm
stranica: 112
uvez: meki šivani s ovitkom
Cijena 79 kn


Pročitajte ulomak


O knjizi
Milana Vuković Runjić je “drsko” najavila da se ove godine želi distancirati od hrvatskog književnog svijeta i upustiti se u biznis komercijalnih sapunica. U godini svoje tzv. prozne stanke ona se, priznajmo joj, uspijeva, odreći romana (inače svake godine po jedan, onako odlikaški, piše), ali se, s druge strane, vraća svojim počecima – pjesništvu, priznajući tako i sebi i čitateljima svoje zatomljene ambicije. Jer iza svih tih knjiga, knjižara, autorskih i uredničkih potpisa krije se spisateljica koja ne vjeruje i ne želi pripadati ničemu što je jednoznačno i odveć definirano, bili to ženski i muški književni klanovi, podjela pisaca na one koji pišu za pametnu i publiku ograničene pameti, zbiljska i nezbiljska proza… Umjetničko iskušavanje procjepa između zadanih stvari zapravo je stvarni interes Milane Vuković Runjić. U ovoj knjizi, prozne pjesnikinje.

Ivana Mikuličin

O autorici
Milana Vuković Runjić rođena je 1970. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu magistrirala je književnost. Objavila je deset knjiga poezije i proze. Piše za novine i časopise. Godine 2005. dobila je nagradu Kiklop za urednički rad u nakladi Vuković&Runjić.


Krste Juras
Samo moru virujen

Uglazbljeni stihovi
Isbn: 978-953-286-009-2
dimenzije: 133 x 215 mm
stranica: 72
uvez: meki šivani s ovitkom
Cijena 59 kn

Pročitajte ulomak

O knjizi
Neke od Jurasovih pjesama postale su “narodne” – primjerice Šibenska balada , Dalmacija u mom oku, Konoba «Kod dva ferala», Samo moru virujen, Dišperadun – a neki njegovi stihovi su gotovo amblematskog značaja, o čemu će najbolji sud dati čitatelji ove zbirke, u kojoj je autor, prema vlastitome izboru sakupio najvažniji dio svog tekstopisačkog opusa, kao sjećanje na ne tako daleku (bolju?) prošlost.

O autoru
Krste Juras (1945), brodograđevni inženjer, doktor znanosti, stručnjak je međunarodnog ugleda na polju projektiranja plovila posebne namjene te antologizirani pjesnik s tri objavljene zbirke, široj javnosti poznat je (ili nepoznat) kao autor tekstova hrvatske zabavne glazbe relativno širokog spektra, no ponajprije tematski vezanih za more i brodove te, dakako, i sveprisutnu ljubav.Posjetite nas


u knjižari Vuković&Runjić u Teslinoj 16 u Zagrebu
i na www.dzepna.com


Odjava s liste
(c) Vuković & Runjić 2008.