Naklada Vuković & Runjić i ove vam jeseni priprema niz književnih poslastica. Osobito se radujemo suvremenom klasiku Zaposjedanje engleske prozaistice A.S. Byatt i romanu Srednji spol, koji je američkom romanopiscu Jeffreyu Eugenidesu prije nekoliko godina donio Pulitzerovu nagradu. Pred nama je novo kolo biblioteke Mitovi, a i poklonici Harukija Murakamija doći će na svoje: u studenome će se grijati uz Pleši pleši pleši.

Očekuje vas Raj iza drugog ugla velikoga Marija Vargasa Llose, kao i potresan spomenspis Paula, jedna od najboljih proza omiljene Isabel Allende. Nadamo se da ćete se zajedno s nama oduševiti bajoslovnim, ali ubojito stvarnim metamorfozama koje nam u zbirci Životinja si, Viskovitzu servira naša nova ljubav, Alessandro Boffa.

Veselimo vam se na štandu 5D u paviljonu 5 na zagrebačkom Interliberu. U međuvremenu vas pozivamo da zavarate književnu glad i osladite se ulomcima iz novih naslova…

Vaši V&R

 


Zavirite u Raj iza drugog ugla majstora hispanoameričke proze Marija Vargasa Llose: ondje vas čeka filigranski romansirano prepletanje životnih priča postimpresionističkoga slikarskog velikana Paula Gauguina i njegove bake, feministice i socijalistkinje Flore Tristán – na razboju života i legende, u preklapanju dvije raznorodne žudnje za prebačajem čovjekovih mogućnosti. Pročitajte prvo poglavlje.
Degustirajte debitantsku zbirku pripovijedaka Životinja si, Viskovitzu iz pera talijanskog biologa Alessandra Boffe: otkrit ćete suvremenu verziju Ovidijevih Metamorfoza, dvadeset filozofski nestašnih i čarobno duhovitih basni koje u sprezi prštava stila i znanstvene preciznosti kroz niz životinjskih utjelovljenja razotkrivaju ljudske boljke i ludosti. Pročitajte prvo poglavlje.
Zaposjedanje A.S. Byatt iz 1990. godine, spada među najvažnije romaneskne naslove britanske književnosti u posljednjih nekoliko desetljeća. Po značaju za povijest književnosti Zaposjedanje je usporedivo sa Ženskom francuskog poručnika Johna Fowlesa: i Byattičin roman iz pozicije suvremene književne i kulturne teorije ocrtava djelokrug viktorijanske književnosti i kulture, kao baštine u temelju samih teorija kojima se danas koristimo kako bismo analizirali i historijske zaloge i suvremenost vlastitih analitičkih pozicija. Pročitajte prvo poglavlje.
Roman Srednji spol fascinantna je saga o grčko-američkoj obitelji koja je u novi svijet, uz grčku tradiciju, donijela i nezgodno gensko naslijeđe. Callie Stephanides rodila se i rasla kao djevojčica dok s 14 godina nije shvatila da je zapravo – dječak. Čudnovata životna priča koju pripovijeda sad 41-godišnji Cal, isprepletena s povijesnim i osobnim dramama, okosnica je dugo očekivanoga drugog romana Jeffreyja Eugenidesa, čiji se prvijenac Nevina samoubojstva ubraja među najbolja prozna djela novijega vremena. Pročitajte prvo poglavlje.
Na tragu Lova na divlju ovcu, Murakami nas časti opojnim koktelom fantastike, klasičnog trilera i satire. Sastojci zbog kojih mu nestrpljivo iščekujemo svaki novi naslov opet su na broju: nespokojni i tankoćutni likovi, virtuozan slalom između paralelnih stvarnosti, vrtoglava priča. Pleši, pleši, pleši križa krimić, mistiku i metafiziku u ambicioznom, nabrijanom i zabavnom krstarenju modernim Japanom kroz filter američke pop-kulture. Izdašno začinjen seksom na temeljcu ponajbolje žanrovske proze, zarazan je kao antologijska rock -pjesma kad zagrmi kroz prozor automobila…Pročitajte prvo poglavlje.

Paulu je Isabel Allende objavila nakon smrti kćeri koja se u prosincu 1991. razboljela od porfirije i pala u komu. Do prosinca 1992. ispreda se autobiografska pripovijest koja zahvaća šire od obiteljske tragedije. Da Paula kad se probudi dozna više o korijenima, Isabel isprepleće vlastito djetinjstvo i mladost – od Čilea, preko Venezuele kamo je prebjegla nakon pada Allendeove vlade, do doseljenja u SAD – s trenucima vezanima uz kćerinu bolest i nadu u oporavak. Povijest obitelji nerazdvojiva je od povijesti nezaboravnog zavičaja. Pročitajte prvo poglavlje.

Suvremeni izraelski pisac David Grossman u Lavljem medu baca novo svjetlo na priču o jednom od najdojmljivijih i najkontroverznijih biblijskih likova – priču o Samsonu. Dugokosi je junak u borbi bio nepobjediv, ali u životu se nije snalazio i nigdje nije nalazio spokoj. Ni u ljubavi: spavao je s mnogim ženama, a volio samo jednu koja ga je okrutno izdala. Na kraju si je oduzeo život i sa sobom u smrt poveo tri tisuće Filistejaca : da se čovjek upita nije li Samson prvi bombaš samoubojica? Pročitajte prvo poglavlje.
U grčkoj mitologiji Titan Atlas povede pobunu protiv novih božanstava, Olimpijaca, i navuče božanski gnjev: pobjednici Olimpijci prisile čuvara vrta Hesperida i zlatnih jabuka života, da zauvijek natovari teret svijeta i nebesa. Kad Heraklo kao jedan od dvanaest zadataka mora ukrasti jabuke, nudi Atlasu da mu pridrži svijet dok mu ovaj donese plijen. Svjestan da samo Heraklo može podmetnuti pleća pod teret svijeta, Atlas u napasti da se bar nakratko oslobodi stupa u čudnovat savez... Wintersonica sa stilom uvodi Atlasa u 21. stoljeće, izvrće naizgled poznato i pokazuje nam nešto posve novo.. Pročitajte prvo poglavlje.


Posjetite nas

u knjižari Vuković&Runjić u Teslinoj 16 u Zagrebu
i na www.dzepna.com


Odjava s liste

(c) Vuković & Runjić 2007.