Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Kirin kod V&R

Album
   
Zukva
   
Jalozi
   
Zbiljka
    

Miroslav Kirin
Zukva


isbn: 9536791501
dimenzije: 200 x 130 mm
stranica: 96
uvez: meki šivani

Cijena 69 kn
O knjizi
Pet godina nakon zbirke Tantalon, Zukva je nezaobilazna nova knjiga pjesama dobitnika Nagrade za prozno djelo 2001. i Goranove nagrade za mlade pjesnike.

“Po naravi sklon kontemplaciji — voli lutati po šumi i poljima, zagledati divlje bilje i raslinje i slično, [Kirin] u pjesmama teži zadržati istovjetnu intonaciju što se, između ostalog, očituje u njegovanom i preciznom leksiku […]. Dakle, zazire od lirizma, svakako tradicionalističkog tipa, a u svojoj je poeziji zacijelo najčistiji lirik ne samo svoje generacije.”—Miloš Đurđević, Riječi, 2004.

“Gusta knjiga, naslovljena pomalo kriptički (zukva, naime, može označavati vrstu kisele jabuke, ali kod Kirina vjerojatnije upućuje na divlju travu), uvodi nas u autonomni svijet specifičnih napona. (...) temeljna Kirinova snaga je u živoj polarizaciji elemnata, u konfrontaciji dijelova. (...) Dostaje mu i samo jedan stih da uspostavi plodnu napetost, primjerice: “Tvoj ponor, moja visina.”—Tonko Maroević, Slobodna Dalmacija

“Jer kao da je svjesno nametnuta situacija razrješavanja i svođenja računa sa zbiljom i njezinim ekscesnim i intenzivnim akcijama, događajima i figurama: “Opleo sam se oko tijela triju/naroda i onda pokušao pobjeći.” Međutim, upravo na tom mjestu izranja i osnova njegove strategije: narušavanje, nagrizanje sustava koji su kao zavareni ili sami sebi dovoljni i, ujedno, tim radom gradnja vlastitog mjesta. Stanovita kontrola, koja je gotovo markirana u poeziji Miroslava Kirina, ovdje se pojavljuje samo kao način preusmjeravanja silnica i napetosti i njihovo pretvaranje u magiju, u drugi poredak, svijet.”—Miroslav Mićanović, VjesnikO autoru
Miroslav Kirin rođen je u Sisku 1965. godine. Piše i objavljuje poeziju, prozu i prijevode s engleskog jezika. Objavio je tri zbirke poezije — Od nje do vječnosti (1989., nagrada Goran za mlade pjesnike), Tantalon (1998.), Zukva (2004.), te prozu Album (nagrada Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2001. godini). Živi i radi u Zagrebu. 
traži samo na dzepna.com


Autorova stranicaKupite ovu knjigu
na internetu:


Vaš komentar