Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Juras kod V&R

Samo moru virujen
   
   
   
   
   
 
  

Krste Juras
Samo moru virujen

 

Uglazbljeni stihovi
Isbn: 978-953-286-009-2
dimenzije: 133 x 215 mm
stranica: 72
uvez: meki šivani s ovitkom
Cijena 59 knO knjizi

Neke od Jurasovih pjesama postale su “narodne” – primjerice Šibenska balada , Dalmacija u mom oku, Konoba «Kod dva ferala», Samo moru virujen, Dišperadun – a neki njegovi stihovi su gotovo amblematskog značaja, o čemu će najbolji sud dati čitatelji ove zbirke, u kojoj je autor, prema vlastitome izboru sakupio najvažniji dio svog tekstopisačkog opusa, kao sjećanje na ne tako daleku (bolju?) prošlost.


"Bez Jurasova udjela, naša predodžba o Dalmaciji bila bi kudikamo siromašnija. I pritom je savršeno svejedno jeste li i sami rođeni na sunčanome jugu ili stotinama kilometara sjevernije: simbolički imaginarij što ga dugujemo njegovoj lirici jednako baštinimo i jedni i drugi, i domoroci i sezonski dotepenci. Naime, Jurasova Dalmacija svakome je čitatelju izgubljeni zavičaj: mitski prostor topline i ljepote koji je manje zemljopisna, a više emocionalna činjenica. Svojim stihovima on, međutim, ne obnavlja ljupku sliku predjela i ljudi što ga napučuju, podilazeći operetnom sentimentu grintavih nostalgičara. Njegove pjesme prije se mogu čitati kao svojevrsna kronika nestajanja jednoga svijeta i njegovih vrijednosti, elegični dnevnik uzmicanja i nevoljke predaje pred grubostima novoga, bezdušnijeg doba.

Upravo stoga Juras izmiče svođenju samo na pisca dalmatinskog ili, šire, mediteranskog timbra i inspiracije. Prije i poslije svega, on pisanjem pokušava saldirati vrlo osobni račun hrvanja sa svijetom i vremenom. Sjajna je stvar što se i svi mi, iz publike – na književnoj soareji, u koncertnoj dvorani ili u konobi – možemo očešati o njegovo emocionalno knjigovodstvo i uz Jurasovu pomoć svesti vlastiti račun."

Ivica Ivanišević

Znam da nije bila samo moja,
možda sam u snu duboku,
ali živi stotinama boja
Dalmacija u mom oku.Krste Juras; Samo moru virujenO autoru
Krste Juras (1945), brodograđevni inženjer, doktor znanosti, stručnjak je međunarodnog ugleda na polju projektiranja plovila posebne namjene te antologizirani pjesnik s tri objavljene zbirke, široj javnosti poznat je (ili nepoznat) kao autor tekstova hrvatske zabavne glazbe relativno širokog spektra, no ponajprije tematski vezanih za more i brodove te, dakako, i sveprisutnu ljubav.


 
traži samo na dzepna.com


Autorova stranicaPročitajte ulomakKupite ovu knjigu
na internetu:


Vaš komentar