Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti

Prigrizite odmah!!

Čitajte prve stranice izdanja V&R – poželjet ćete repete!


Priznanja nakladi Vuković & Runjić

2007. Orhan Pamuk: Snijeg, knjižna nagrada Kiklop za knjigu inozemnog autora godine

2006. Orhan Pamuk: Istanbul: grad, sjećanja knjižna nagrada Kiklop za knjigu inozemnog autora godine

2006. Ekrem Čaušević : prijevod knjige Istanbul: grad, sjećanja Orhana Pamuka - knjižna nagrada Kiklop u kategoriji Prijevod godine

2006. Biblioteka Mitovi urednice Maje Šoljan - knjižna nagrada Kiklop u kategoriji Biblioteka godine

2005. Milana Vuković Runjić - knjižna nagrada Kiklop u kategoriji Urednica godine

2005. Haruki Murakami : Norveška šuma - knjižna nagrada Kiklop za knjigu inozemnog autora godine

2003. Salman Rushdie : Bijes - godišnja nagrada Društva hrvatskih prevoditelja za najbolji prijevod proze (Maja Tančik)

2002. Damir Radić: Jagode i čokolada - Nagrada Kvirinovih poetskih susreta za najbolju knjigu poezije autora do 35 godina

2001. Miroslav Kirin : Album - Nagrada Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo 2001. godine

Koju knjigu reprintamo?
Don Rigobertove biljeznice
Newyorska trilogija
Stric Petros i Goldbachova slutnja
Strah i trepet
Portret u sepiji
Brana na Pacifiku
Moj slatki Sputnik
Južno od granice, zapadno od sunca
Bijes
pollcode.com free polls


Primamo narudžbe
Koje biste (još) neobjavljene naslove omiljenih autora iz našega kataloga željeli čitati? Javite nam!
 
 
Što ima na Interliberu ove godine?
 
 
 

Orhan Pamuk je napisao knjigu o romanu, a Vassilis Aleksakis roman o prvoj riječi. Mario Vargas Llosa ispričao je tragičnu sudbinu irskog domoljuba Rogera Casementa, a Amélie Nothomb dala uvrnuto čitanje bajke o Plavobradom.

U elementarnoj poemi W.G. Sebalda ide se kroz kroz teutonske šume i predjele vječnog leda gdje ljudska nadanja stradavaju, a južnije, jedan veliki francuski i veliki hrvatski pisac nisu se nikad sreli u gradu na lagunama, ali jesu u knjizi i mašti Milane Vuković Runjić.

Iz Italije je i novopečeni romansijer i proslavljeni sineast Paolo Sorrentino s romanom o pjevaču kancona Tonyju Pagodi. Tako urnebesan tok svijesti već odavno niste sreli između korica. Obožavat ćete ovu knjigu.

Zasjala je i Plamena zvijezda, biblioteka u kojoj predstavljamo klasična djela Karla Kérenyja i Frances A. Yates, prvo o najvažnijem misterijskom kultu starih Grka, a drugo je studija o putevima kojima su hermetizam i kabala dospjeli u pore kršćanskog svjetonazora elizabetinske ere.

Na sve što smo objavili lani a bilo vam je skupo, smješka vam se uobičajeni dramatični sajamski popust. Do viđenja.

Peti paviljon, štand 5 d

Od 12 do 17. studenog, 10-20 sati, petak i subota do 21

Katalog recentnih izdanja preuzmite ovdje.

 
Portugalski književni tsunami stiže u Hrvatsku: valter hugo mãe u Zagrebu i Puli
 
 
valter hugo mãe, “književni tsunami” iz Portugala (kako ga je okarakterizirao nobelovac Jose Saramago) gostuje u Zagrebu i Puli na predstavljanju hrvatskog prijevoda romana stroj za pravljenje španjolaca koji je upravo objavljen u nakladi Vuković & Runjić.Junot Díaz "Kratak, čudnovat život Oscara Waoa"
valter hugo mãe
stroj za pravljenje španjolaca
Prevela Tanja Tarbuk
Isbn: 978-953-286-088-7
dimenzije: 215 x 140 x 23 mm
stranica: 292
uvez: meki
Cijena 119 kn
O knjizi

U romanu
stroj za pravljenje španjolaca valter hugo mãe bespoštedno analizira svoje sunarodnjake Portugalce i nalazi da im prilične probleme stvara junačka nacionalna povijest kao i klimava europska sadašnjost.

Glavni lik António dogurao je do osamdesetčetvrte i doma za ljude treće dobi, što je ljepši naziv za starački dom. U dom je došao s dvije lagane torbe i s uvjerenjem da starost ne može biti ništa doli ružna. Ne mora biti, veli
valter hugo mãe, starost je svakakva kao i život sâm.

I dalje se lome koplja oko toga tko
navija za Porto, a tko za Benficu, spekulira je li jedan Esteves doista lik iz Pessoine pjesme Trafika, i dalje je važno tko je ljevičar a tko desničar, tko se moli Gospi Fatimskoj, a tko ne, i tko je smješten u sobe s pogledom na park a tko u one s pogledom na groblje...i sve je to podjednako važno.

Zato rečenice
počinju malim slovom – kraj je jednako važan kao i početak, računa se svaki dah, računa se sve do...točke. Ovaj roman mogao bi terapeutski djelovati na domaće čitatelje – i Portugalci poput nas žive u zemlji koja samo što “ne padne u more”.

Autor je 2007. primio nagradu "Jose Saramago", a portugalski nobelovac pritom je rekao da je pisanje valtera huga mãea
"književni tsunami". Potvrdilo je to i osam izdanja ovoga romana u dvije godine u Portugalu, te ogroman književni uspjeh u Brazilu.valter hugo mãe je umjetničko ime Valtera Huga Lemosa, rođenog u Saurimu, u Angoli, 1971. Diplomirao je pravo i doktorirao modernu portugalsku književnost. Osim pisanjem, bavi se i vizualnim umjetnostima i glazbom. Živi u gradiću Vila do Conde na sjeveru Portugala.

Roman
stroj za pravljenje španjolaca zadnji je roman tetralogije, koja tim romanom zatvara krug ljudskoga života. U njegovom prvom romanu naše kraljevstvo (2004.), protagonist ima osam godina, u romanu kajanje baltazara serapiãoa (2006.), protagonist je u dobi adolescencije, u romanu apokalipsa radnika (2008.). ima 40 godina, dok u stroju za pravljenje španjolaca, objavljenom u Portugalu 2010., glavni junak, António, ima 84 godine.

Sam autor kaže da se kroz ovu tetralogiju pokušao približiti cjelokupnom vremenu jednog ljudskog života. Svi su romani tetralogije povezani i grafički. Već je gotovo postalo uobičajeno da valter sve piše malim početnim slovom, pa tako i svoje ime. Time autor, kako kaže, želi oduzeti naglašenost i poseban položaj nekim riječima, stvarajući izravniji odnos s usmenošću i pridonoseći svojevrsnoj grafičkoj poniznosti riječi. 
Devet dobrih knjiga na Interliberu 2012.
 
 
 
 
Dragi naši čitatelji!

Naći će te ih na štandu Vuković & Runjić (5d): magnum opus Roberta Bolaña 2666 (1072 str. u tvrdom uvezu), knjiga kakvu, vjerujte, još niste čitali; Pamukov čudesni "inicijacijski" roman Novi život; Murakamijev memoar O čemu govorim kad govorim o trčanju (da vam odmah kažemo: o pisanju, ponajviše); politički triler iz Starog Rima Imperium autora lanjske uspješnice Duh, Roberta Harrisa; recentni francuski nakladnički fenomen, ovjenčan i Goncourtom gimnazijalaca, Klub nepopravljivih optimista J.-M. Guenassie, čije će vam ime uskoro prestati biti nepoznanica, baš kao što ne treba posebno predstavljati Amélie Nothomb i njezin najnoviji uradak Oblik života; ne treba predstavljati ni Borisa Bućana, osim ako to ne čini Vera Horvat Pintarić, kako uvodim tekstom tako i izborom i rasporedom slika u prvoj monografiji ovog genijalnog hrvatskog slikara nakon niza godina; Miroslav Kirin vraća se temi iz nagrađenog Albuma, a što je ovaj put našao Iskopano pročitajte (i pogledajte) u istoimenoj knjizi. Poslasticu smo ostavili za kraj: ne samo da ponovno možete kupiti odavno rasprodani Atlas oblaka Davida Mitchella, i pripremiti se za razgovor "o čemu se tu zapravo radi" nakon što odgledate fascinantni film Wachowskih i Tykwera koji krajem studenog stiže u naša kina, nego tu i sve ostale knjigu možete kupiti po sajamskim cijenama (s 20% popusta) i tijekom cijelog sljedećeg tjedna u knjižari Vuković & Runjić u Teslinoj 16, ako vas iz ma kojeg razloga put ne nanese na Interliber ovaj vikend. Eh da, radni tjedan je gotov, počinje vikend, vrijeme je da zaronimo u dobru knjigu, vidimo se.

Katalog recentnih izdanja preuzmite ovdje.
 
   
   
Junot Díaz "Kratak, čudnovat život Oscara Waoa"
Junot Díaz
Kratak, čudnovat život Oscara Waoa

Dobitnik Pulitzerove nagrade za književnost 2008.

Ako postoji emblematski roman prvog desetljeća novoga milenija – knjiga koja je najvirtuoznije usvojila novovijeku premreženost, koja je sebi dopustila da se istodobno osjeća važnom i malenom, koja je postmodernim igrarijama našla uporište u čvrstom fikcionalnom tlu – to je Kratak, čudnovat život Oscara Waoa Junota Díaza (2007.). Trebalo mu je čuvenih jedanaest godina da Oscar Wao naslijedi zbirku kratkih priča Drown. Umjesto da vrijeme i energiju pretoči u to da Oscar Wao postane dug, razvučen, sveobuhvatan i univerzalan, Díaz je ostvario drastično individualnu i sažetu knjigu. Ona ispunjava klasične zadaće golemog romana – prati obitelj kroz nekoliko naraštaja, pripovijeda povijest cijelog naroda – na 320 stranica. Rijetko se može naći tako kratak roman za koji se tako često govori da je “epski”.

— Roman desetljeća: Kratak, čudnovat život Oscara Waoa,
Sam Anderson, New York MagazineZabavno, puno životne mudrosti i oštroumnih opažanja... Iznimno živa knjiga koju nosi adrenalinski tekst... Ovo djelo definitivno promovira Diaza u jednoga od najprepoznatljivijih i najneodoljivijih glasnika suvremene književnosti.
—Michiko Kakutani, The New York TimesVIŠE > O KNJIZI| O aUTORU| PROČITAJTE ULOMAK | KUPI


Roberto Calasso "Tiepolova ružičasta"
Roberto Calasso
Tiepolova ružičasta
Tiepolova ružičasta knjiga je jednog od vodećih talijanskih umova o posljednjem velikom mletačkom slikaru. Nerijetko pogrešno interpretiran, Giambattista Tiepolo u svom sjaju kao da je promaknuo oku povijesti umjetnosti: za mnoge je ostao tek slikar koji je ukrašavao stropove alegorijskim prizorima s mnoštvom lijepih žena i činio to bolje od drugih svojih suvremenika.
Pišući o cjelokupnom Tiepolovu opusu, a ponajviše o Capriccima i Scherzima, tek usput interpretiranim grafičkim ciklusima iz umjetnikove ostavštine na kojima kao da se odvijaju neshvatljivi obredi davno izumrle religije, Roberto Calasso stvara ničim usporedivo djelo: svojevrsnu umjetnost magije, veličajući pritom magiju umjetnosti.
 
— Milana Vuković RunjićVIŠE > O KNJIZI| O aUTORU| PROČITAJTE ULOMAK | KUPI


Yiyun Li "Zlatni dečko, smaragdna djevojka"
Yiyun Li
Zlatni dečko, smaragdna djevojka

Mlada američko-kineska književnica Yiyun Li, autorica hvaljene zbirke Tisuću godina molitvi, u novim nam pripovijetkama donosi prozu iznimne dubine i ljepote u kojoj se, baš kao u životima njezinih likova, ljudske drame isprepliću s poviješću, politikom i tradicijom. Zbirka Zlatni dečko, smaragdna djevojka otvara nam vrata u rijetko viđeni dar spisateljice što pripada kulturi toliko drukčijoj od naše, no u kojoj ćemo češće nego što mislimo prepoznati sebe i svijet oko nas...


Li je nešto posebno, prvorazredna pripovjedačica. Svaka priča u ovoj zbirci puna je nemira, ljepote i boli baš poput ljudskog srca. Li se uvlači u živote svojih likova s takvom snagom i takvom sućuti da se jednostavno moramo diviti njezinom izvanserijskom talentu.
— Junot Diaz

Ova fantastična zbirka priča još je jedan dokaz da Li spada među najbolje živuće pisce.
— Kirkus Reviews


VIŠE > O KNJIZI| O aUTORU| PROČITAJTE ULOMAK | KUPI


Orhan Pamuk "Crna knjiga"
Orhan Pamuk
Crna knjiga

Crna knjiga
započinje kao jednostavna ljubavna priča: mladog odvjetnika Galipa neočekivano napusti njegova lijepa žena Ruja. On kreće u potragu po istanbulskim četvrtima, džamijama, katakombama, bordelima i barovima. Posumnja da se skriva kod Dželala, njezina polubrata i uspješnog kolumnista, ali Dželal je neuhvatljiv i, čini se, upleten u poslove s mafijom, ilegalnim organizacijama...Sjajan roman, slastan poput rahat lokuma za nepce našeg uma i istančan poput šara na perzijskom sagu.
— San Francisco Chronicle


VIŠE > O KNJIZI | O aUTORU | PROČITAJTE ULOMAK | KUPI


W.G. Sebald "Saturnovi prsteni"
W.G. Sebald
Saturnovi prsteni

Čovjek pješači Suffolkom, rijetko naseljenim područjem na istočnoj obali Engleske, i ondje, na livadama i u zabačenim mjestima, nalazi cijeli svijet. Posvuda vidi znakove nekadašnje raskoši i zaboravljene sramote. Jedva vidljive tragove uz puteve pušta da govore, a svaki kamen najavljuje bajkovite i neugodne priče...


Ova godina donijela je dvije važne knjige. Jedna od njih bili su Sebaldovi Saturnovi prsteni, djelo još inventivnije od njegova prethodnika, Emigranata.
— Michael Ondaatje, The Daily Telegraph


VIŠE > O KNJIZI | O AUTORU | PROČITAJTE ULOMAK | KUPI


Roberto Bolaño "Divlji detektivi"
Roberto Bolaño
Divlji detektivi

Divlji detektivi su vam na tragu! Literarna senzacija. Poezija. Misterij. Tequila. Seks. Ubojstvo. Pustinja. Lutanje. Nepouzdani svjedoci. Meksiko. 500+ stranica u vrsnom prijevodu i kvalitetnoj opremi naklade Vuković & Runjić!
Sa zadovoljstvom objavljujemo da su veličanstveni
Divlji detektivi Roberta Bolaña od danas dostupni u svim hrvatskim knjižarama. Ovjenčani uglednom nagradom Rómulo Gallegos i proglašeni knjigom godine po izboru američkih kritičara, Divlji detektivi su nezaobilazna lektira za sve poklonike književnosti, a napose za brojne ljubitelje hispanoameričke literature.


Nije pretjerano nazvati Bolaña genijem. Divlji detektivi jamče mu besmrtnost.
— Washington Post


VIŠE > O KNJIZI | O AUTORU | PROČITAJTE ULOMAK | KUPI 
traži samo na dzepna.com

Yiyun NewYorker

Yiyun Li je ljetos po izboru časopisa The New Yorker proglašena jednom od 20 najboljih svjetskih književnica i književnika mlađih od četrdeset godina. Pročitajte više o tome!


Vladimir Nabokov nije želio da njegovo posljednje djelo bude objavljeno nedovršeno. Danas ga pak čitamo diljem svijeta. O djelu i polemici vezanoj uz autorovu odluku pišu i govore svjetski mediji: pročitajte kraći pregled!

Flavorwire » Blog Archive » Review: Vladimir Nabokov’s The Original of Laura

Martin Amis on Vladimir Nabokov's work | Books | The Guardian

The Original of Laura: A Novel in Fragments by Vladimir Nabokov | Books | guardian.co.uk

The inside story of Nabokov's last work | Books | guardian.co.uk

The Original of Laura: A Novel in Fragments by Vladimir Nabokov | Books | The Guardian

Book Review - 'The Original of Laura,' by Vladimir Nabokov - Review - NYTimes.com

O Kafki na žalu

Čitajte što u The New Yorkeru o Kafki na žalu piše John Updike…

u Guardianu David Mitchell…

i što o romanu kaže Haruki Murakami

"Haruki Murakami je do fanatizma fasciniran kulturom Zapada, što u drugim knjigama može iritirati, ali u ovom je romanu priča izvedena maestralno."

Jergović u Jutarnjem
Još niste čitali?

Podsjećamo vas na hrvatske naslove Harukija Murakamija!


Drugdje na internetuPrisjetimo se Nevidljivih gradova Itala Calvina: Za prvo je kolo tadašnje biblioteke Džepna Tatjana Peruško čarobno prevela Nevidljive gradove Itala Calvina… Ako niste čitali, evo uvoda

U seriji fotografija za časopis Vice Miranda July za se bira uloge pozadinskih glumaca u kultnim filmovima poput Kuma, Briljantina i Kramer protiv Kramera.

"Osjećaš li se ikad kao da u vlastitom životu samo statiraš?" Pogledajte kako na pitanje odgovara Miranda u jednoj od svojih tipičnih melankolično-ironičnih priča o 15 sekunda slave u šest epizoda.


Pročitajte Character Development Davida Mitchella, priču o neumoljivoj moralnoj dvojbi običnog vojnika uvrštenu u antologiju Sloboda kojom Amnesty International obilježava 60. obljetnicu Opće deklaracije o pravima čovjeka.


Philip Pullman priorema novi naslov Canongateove (i naše!) biblioteke Mitovi... I to ni manje ni više nego - o Kristu. Proslavljeni autor Njegovih tamnih tvari ponovno očijuka s prijepornom interpretacijom kršćanske tematike: pročitajte više!


Dinaw Mengestu čita isječak iz Lijepih stvari što se nebom gnijezde za NPR. Poslušajte!


Za Jutarnji list s Orhanom Pamukom u Veneciji razgovara Milana Vuković
Runjić.


Što čitatelji kažu o Muzeju nevinosti Orhana Pamuka? Pročitajte osvrte
Pretražite desktop Orhana Pamuka!

Orhan Pamuk na otvorenju Frankfurtskog sajma knjiga 2008. u nazočnosti predsjednika Abdullaha Güla osudio je tursku vladu i njezin odnos prema književnicima. Pročitajte tekst govora!Japan je nakon pet godina posta dočekao novi roman Harukija Murakamija, supertajni projekt 1Q84. Gladni obožavatelji nahrupili su u knjižare, a nakladnik je nakladu morao povećati za čak 100.000 primjeraka - na nama nezamislivih 480.000...

Jeffrey Eugenides govori o proslavljenim romanima Srednji spol Nevina samoubojstva za internetsku videorubriku New York Timesa. Pogledajte i poslušajte!
"Što to uznemiruje pulskog književnika Vlatka Ivandića da se i u svojoj četvrtoj knjizi (...) usuđuje pisati o osjetima, o patetičnoj tjeskobi i distanciranoj osami, o konzervativizmu i moralu, o senzibilitetu zaljubljenoga koji je ranjiv, zanesen, u iščekivanju, uništen,  zaposjednut, otvoren u svojoj nasladi?" U Vjesniku se pita Helena Sablić-Tomić i hvali Ljubavne priče iz grada kraj mora...
David Mitchell 2009. objavljuje veliki povijesni roman. Vrijeme radnje je Napoleonovo doba, a mjesto… Nagasaki! Čitajte intervju s Davidom Mitchellom.


Amélie Nothomb šarmantno piše… i govori o ljubavi u prvom licu. Pogledajte intervju!


Njujorški je Times Pustolovine zločeste curice uvrstio među najbolje romane 2008. Pročitajte prikaz!

Romanopisac u ratna vremena

Slavni japanski prozaik Haruki Murakami digao je medijsku prašinu prijepornom odlukom da primi izraelsku književnu nagradu prigodom Međunarodnog sajma knjiga u Jeruzalemu. U iznimno dojmljivu govoru veliki književnik objašnjava svoj potez. Čitajte na portalu
Salon.com.