Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Golding kod V&R

Dvostruki jezik
   
    

William Golding
Dvostruki jezik

isbn: 9536791137
prijevod: Jasenka Šafran
dimenzije: 200 x 130 mm
stranica: 192
uvez: broširani

Cijena 59 kn
O knjizi
Dvostruki jezik, posljednji je roman i svojevrsna književna oporuka engleskog nobelovca i autora Gospodara muha Williama Goldinga s iznimno iznijansiranim ženskim likom delfijske proročice.

Vremešna delfijska proročica prisjeća se svog života Pitije, Prve Dame i “glasnogovornice” boga Apolona. Arieku, djevojku uznemirujućih psihičkih moći, roditelji su poslali u Delfe, najsvetije proročište antičke Grčke. Šezdeset je godina bila medij, njezine su usne objavljivale dvosmislene poruke s brončanoga tronošca u svetištu iza hrama. Njezina razmišljanja o proročanstvima u kojima joj se čudnovati talent utjelovio, isprepletena su sa ženstvenim uvidom u ljudske slabosti samog Velikog Svećenika, Atenjanina, kojeg su uništile vlastite spletke protiv Rimljana.

Ovaj iznimni, posthumno objavljen roman britanskoga nobelovca, psihološki je i povijesni trijumf Williama Goldinga, a pitija Arieka najbolji je ženski lik njegova bogatog opusa. Ostarjela proročica načeta sumnjama u vlastite moći bila je idealan medij Goldingu za vlastiti oproštaj od svijeta koji mu je ostao zagonetkom.O piscu
Sir William Golding rođen je 19. rujna 1911. godine u Cornwallu, u Velikoj Britaniji. Na Oxfordu je studirao englesku književnost, a tijekom Drugog svjetskog rata služio je u mornarici i bio sudionikom mnogih bitaka. Kao autor je debitirao 1954. romanom Gospodar muha kojim je postigao trenutnu svjetsku slavu. Trilogija Inicijacijski obredi (1980.) donijela mu je Bookerovu nagradu, a 1983. primio je Nobelovu nagradu za književnost "za romane koji s jasnoćom realističkog pripovijedanja i raznolikošću i sveobuhvatnošću mita osvjetljavaju čovjekovo stanje u svijetu današnjice". Nakon Goldingove iznenadne smrti 1993. godine, u ostavštini je pronađen rukopis nedovršenog romana koji je posthumno objavljen 1995. godine s naslovom Dvostruki jezik.

 
traži samo na dzepna.com


Prikazi knjige

Ogled iz časopisa Twentieth Century LiteratureKupite ovu knjigu
na internetu:

Vaš komentar