Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Duras kod V&R

Moderato cantabile
   
Brana na Pacifiku
   
Tarkvinijski konjići
   
   
   
    

Marguerite Duras
Moderato cantabile

isbn: 9536791293
prijevod: Ingrid Šafranek
dimenzije: 200 x 130 mm
stranica: 122
uvez: broširani

Cijena 59 kn


O knjizi
Osam godina nakon Brane na Pacifiku, djela koje je i sama prozvala kamenom temeljcem svoje proze, Marguerite Duras piše Moderato cantabile (1958.), roman po svemu drukčiji, nastao u sasvim novom registru, no još zavodljiviji. Riječ je o kratkoj lirskoj prozi koja se fokusira na iscrpljujuće strastan dijalog glavnih likova u gostionici u nekom gradiću do mora, što romanu daje gotovo komoran karakter. Uz to, Marguerite Duras u njemu predstavlja svoj novi autorski glas: onaj po kojem ćemo je godinama poslije prepoznati u Ljubavniku, najprodavanijem francuskom romanu svih vremena. Moderato cantabile, koji mnogi smatraju njezinim najvažnijim djelom, snovito je tkanje gdje i praznine između rečenica igraju veliku ulogu, roman atmosfere gdje čitatelj mora povezivati ono što likovi govore s onim što misle, roman možda najveće francuske majstorice proze koja je sebe zvala “romanopiscem” premda su u njezinu opusu i filmski scenariji, dramski tekstovi, eseji i kronike. Moderato cantabile uvod je u najkreativniju fazu autoričina života, no—paradoksalno—i njezin vrhunac.
"Kad ga se vidi izdaleka, onako zatvorenog, nasuprot moru, u najljepšem predjelu grada, čovjek bi se mogao prevariti u pogledu tog parka. U lipnju prošle godine, uskoro će tome biti godina dana, stajali ste nasuprot njemu, na trijemu ispred kuće, spremni da nas dočekate, nas radnike talionice. Na polugolim grudima nosili ste bijeli cvijet magnolije. Zovem se Chauvin."

Marguerite Duras, Moderato cantabile


O autorici
Marguerite Donnadieu (Gia Dinh, Vijetnam, 1914.–Pariz, 1996.) suvremenu je književnost, kazališnu i filmsku umjetnost obilježila pod pseudonimom Marguerite Duras. Od djetinjstva u žitkome miješanju kultura na močvarnoj delti Mekonga preko pariškoga modernističkoga kruga pedesetih godina do postmodernističkoga atlantskoga smiraja, Durasičin je život roman, a pisanje život, priča o prožimanju mora i kopna, vreline i kiše, govora i šutnje, alkohola i dosade, jezika i tijela, smrti, uništenja i svih inačica žudnje. S više od osamdeset djela među kojima se antologijski ističu romaneskni prvijenac Brana
na Pacifiku
(1950.), te romani Moderato Cantabile (1958.) i Goncourtovom nagradom ovjenčani Ljubavnik (1984.), kao i scenarij za film Alaina Resnaisa Hirošimo, ljubavi moja (1959.), u francusku je književnu baštinu ušla kao jedan od najprevođenijih i najproučavanijih pisaca druge polovice 20. stoljeća.

 
traži samo na dzepna.com

Autoričina stranicaKupite ovu knjigu
na internetu:Vaš komentar