Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Duras kod V&R

Moderato cantabile
   
Brana na Pacifiku
   
Tarkvinijski konjići
   
   
   
    

Marguerite Duras
Brana na Pacifiku

isbn: 9536791315
prijevod: Ingrid Šafranek
dimenzije: 200 x 130 mm
stranica: 304
uvez: broširani

Cijena 69 kn


O knjizi
Za Marguerite Duras nikad se ne zna: piše li o sebi, ili o nekom jako sličnom sebi. Po tome je nalik na drugog francuskog klasika, Marcela Prousta, čiji se glavni junak svih dvanaest nastavaka Potrage za izgubljenim vremenom zvao, jednostavno, Marcel. Zašto da vam lažemo, Brana na Pacifiku (1950.), nije nikakav jučer objavljeni hitić, niti je Durasova autor uz kojeg se ugodno opuštati na plaži, no, žestinu, strast i sjetu na samo njezin način najbolje ćete upoznati pomaknete li vlastitu branu pred ovakvim autorskim “ja”.

U knjizi vas čeka Indokina, djetinjstvo, siromašna obitelj bez oca, samosvjesna djevojčica, rane strasti, dolazak stranca u malo, udaljeno mjesto, neutješnost rižinih polja, i još mnogo, mnogo više.


O autorici
Marguerite Donnadieu (Gia Dinh, Vijetnam, 1914.–Pariz, 1996.) suvremenu je književnost, kazališnu i filmsku umjetnost obilježila pod pseudonimom Marguerite Duras. Od djetinjstva u žitkome miješanju kultura na močvarnoj delti Mekonga preko pariškoga modernističkoga kruga pedesetih godina do postmodernističkoga atlantskoga smiraja, Durasičin je život roman, a pisanje život, priča o prožimanju mora i kopna, vreline i kiše, govora i šutnje, alkohola i dosade, jezika i tijela, smrti, uništenja i svih inačica žudnje. S više od osamdeset djela među kojima se antologijski ističu romaneskni prvijenac Brana
na Pacifiku
(1950.), te romani Moderato Cantabile (1958.) i Goncourtovom nagradom ovjenčani Ljubavnik (1984.), kao i scenarij za film Alaina Resnaisa Hirošimo, ljubavi moja (1959.), u francusku je književnu baštinu ušla kao jedan od najprevođenijih i najproučavanijih pisaca druge polovice 20. stoljeća.

 
traži samo na dzepna.com


Autoričina stranicaPrikaz knjige

iz KolaVaš komentar