Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Díaz kod V&R

Junot Díaz - Kratak, čudnovat život <oscara Waoa Kratak, čudnovat život Oscara Waoa

 


 

Junot Díaz
Kratak, čudnovat život Oscara Waoa

Junot Díaz "Kratak, čudnovat život Oscara Waoa"

S engleskoga preveo Andy Jelčić
ISBN 978-953-286-064-1
215 x 140 x 25 mm
320 str
Meki šivani uvezi
Cijena 139 kn


O knjizi

Oscaru, simpatičnom ali katastrofalno debelom štreberu iz geta, život nikada nije bio lak. On je romantična duša iz New Jerseya, koja sanja o tome da postane dominikanski J.R.R. Tolkien, a najviše od svega da pronađe ljubav. No zahvaljujući fukúu, pradavnom prokletstvu koje naraštajima prati Oscarovu obitelj, osuđujući ih na zatočeništvo, mučenje, nesreće s tragičnim ishodom i, prije svega, nesretne ljubavi. Oscar, koji još uvijek sanja o prvom poljupcu, tek je posljednja žrtva – sve do tog sudbonosnog ljeta za koje odluči da će mu biti posljednje.

Zapanjujućom energijom i uvidima, Junot Díaz nas uranja u urnebesne živote našega junaka Oscara, njegove odbjegle sestre Lole i žestoke majke, ljepotice Belicije, te u epsko putovanje obitelji iz Santo Dominga, preko Washington Heightsa do Bergenline Avenue u New Jerseyu i natrag. Napisan neobično toplo i humoristično, Kratak, čudnovat život Oscarov prikazuje zapanjujuću viziju doživljaja suvremene Amerike i beskrajnu ljudsku sposobnost preživljavanja – uza sav rizik – u ime ljubavi.
Ostvarivši zbiljski književni doseg, ovaj roman potvrđuje Junota Díaza kao jednog od najboljih i najuzbudljivijih pisaca našega doba.Ako postoji emblematski roman prvog desetljeća novoga milenija – knjiga koja je najvirtuoznije usvojila novovijeku premreženost, koja je sebi dopustila da se istodobno osjeća važnom i malenom, koja je postmodernim igrarijama našla uporište u čvrstom fikcionalnom tlu – to je Kratak, čudnovat život Oscara Waoa Junota Díaza (2007.). Trebalo mu je čuvenih jedanaest godina da Oscar Wao naslijedi zbirku kratkih priča Drown. Umjesto da vrijeme i energiju pretoči u to da Oscar Wao postane dug, razvučen, sveobuhvatan i univerzalan, Díaz je ostvario drastično individualnu i sažetu knjigu. Ona ispunjava klasične zadaće golemog romana – prati obitelj kroz nekoliko naraštaja, pripovijeda povijest cijelog naroda – na 320 stranica. Rijetko se može naći tako kratak roman za koji se tako često govori da je “epski”.

Ono doista zapanjujuće kod Oscara Waoa, u pravoj maniri novoga milenija, njegov je stil. Díaz predaje knjigu šačici pripovjedača, od kojih svaki kao da u sebi okuplja stotinu raznih subkultura i dijalekata. Rezultat je mješavina španjolskog i engleskog, puna referenci i tako gusto načičkana vantekstualnim pozivima da joj internet praktično treba kao neslužbeni dodatak. Knjigu su mogli sponzorirati Google i Wikipedia; naime, ili ih valja stalno pretraživati ili se prepustiti moru znanja koje nemate – što je, naravno, posebna vrsta zadovoljstva…

— Roman desetljeća: Kratak, čudnovat život Oscara Waoa,
Sam Anderson, New York Magazine

Zabavno, puno životne mudrosti i oštroumnih opažanja... Iznimno živa knjiga koju nosi adrenalinski tekst... Ovo djelo definitivno promovira Diaza u jednoga od najprepoznatljivijih i najneodoljivijih glasnika suvremene književnosti.

—Michiko Kakutani, The New York Times

Iznenađujuće veličanstveno... Kratak, čudnovat život Oscara Waoa mogao bi se nazvati sagom useljeničke obitelji, no to zapravo ne bi bilo pravedno. To je useljenička saga za ljude koji ne čitaju useljeničke sage.

—Lev Grossman, Time

O autoru
Junot Díaz rođen je u Santo Domingu 1968., a sa šest godina preselio se u New York, gdje mu je majka radila na tvorničkoj traci, a otac je vozio viljuškar. Za vrijeme studija engleskog jezika na Sveučilištu Rutgers uzdržavao se raznolikim, mahom fizičkim poslovima, a magistrirao je na Cornellu 1995. Poput Oscara, “štrebera iz geta” u njegovu romanu, Junot Díaz je nezasitno gutao SF i fantastične romane. Kaže da “u Americi postoje povijesni ekstremi koje je teško pojmiti; nije lako uvjeriti ljude da su Karibi bili Auschwitz u trajanju od 300 godina”.

Časopis The New Yorker ga je uvrstio među 20 najvažnijih pisaca 21. stoljeća. Četiri su mu priče objavljene u antologiji najboljih američkih kratkih priča. Najpoznatiji je po svoja dva glavna djela: zbirci kratkih priča Drown (1996.) i romanu Kratak, čudnovat život Oscara Waoa (2007.). Oba su doživjela pohvale kritike. U godini objavljivanja, Time je odabrao Kratak, čudnovat život Oscara Waoa za roman godine, a Miramax je otkupio prava da po njemu snimi film. Dobio je nagradu Eugen McDermott, nagradu Reader’s Digesta, nagradu Pen / Malamud (2002.), nagradu za debitantski roman i, kao najvažniju, Pulitzerovu nagradu (2008.).

 
traži samo na dzepna.com


Autorova stranicaPročitajte poglavljePrikazi knjige

iz New York Timesa

iz Timea

iz New York MagazineaKupite ovu knjigu
na internetu:


Vaš komentar