Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Clarke kod V&R

Jonathan Strange & g. Norrell
   
   
   
    

Susanna Clarke
Jonathan Strange & g. Norrell


isbn: 9536791668
godina: 2004
dimenzije: 22x15x6,3
stranica: 872
uvez: tvrdi

Cijena 199 knDobitnik prestižne nagrade Hugo za 2005.godinu


O knjizi
Prije mnogo stoljeća, kada je na egleskom tlu još postojala magija, najveći među čarobnjacima bio je Kralj Gavran. Potomak ljudi kojeg su odgojile vile, Gavran Kralj stopio je vilinsku mudrost s ljudskim razumom i stvorio englesku magiju. Sada, početkom devetnaestog stoljeća, o njemu govori tek legenda, a Engleska, zemlja ludoga kralja i otmjenih pjesnika, ne vjeruje više u magiju.

Tada se, međutim, pojavljuje povučeni g. Norrell iz opatije Hurtfew, a kipovi katedrale u Yorku ožive i progovore. Vijest o povratku magije proširi se Engleskom, a g. Norrell, uvjeren da mora pomoći Vladi u ratu protiv Napoleona, seli se u London. Ondje upoznaje nadarena mladog čarobnjaka i uzima ga za učenika: Jonathan Strange je šarmantan, bogat i arogantan. Zajedno, zaslijepit će Englesku svojim pothvatima.

Ali ortaštvo uskoro prerasta u suparništvo. G. Norrell nikad nije nadvladao sklonost tajnovitosti, a Jonathanu Strangeu uvijek će najopasnija i najluđa magija biti najprivlačnija. Strange je očaran sjenovitim likom Kralja Gavrana, ali potraga za davno zaboravljenim činima ugrozit će ne samo suradnju s Norrellom, već i ono što najviše voli.


Jonathan Strange & gdin Norrell neupitno je najbolji engleski fantastični roman u posljednjih sedamdeset godina. Zabavan je, dirljiv, jezovit, onostran, praktičan i magičan, putovanje kroz svjetlo i tamu. Čitatelj će uživati kako u elegantnoj i preciznoj uporabi riječi, koje Susanna Clarke razmješta podjednako razborito i razorno kao što je Wellington razmještao svoje postrojbe, tako i u širokom zamahu priče, zapletene i krivudave poput uličica staroga Londona ili mračnih engleskih šuma. Ova golema knjiga, prepuna je ljudi, zbivanja i mjesta koje ćete rado upoznati, a potom im se ponovno vratiti, knjiga koja je, od početka do konca, čisto zadovoljstvo.”—Neil Gaiman, autor serije Sandman

“U biti Jonathan Strange & g. Norrell govori o tome kako se sadašnjost odnosi prema povijesti. U tkanje engleske kulture Clarke upleće samo jednu novu nit: tijekom renesanse, magija je doista postojala. Ono što roman čini tako dojmljivim sklonost je Susanne Clarke prema pastišu i njezine zapanjujuće bilješke. Na 800 stranica ona priziva svjetove Jane Austen, gotske priče, avanturističke romane u stilu Patricka O'Briana, romantičarski bajronizam i strast Waltera Scotta za herojsku prošlost sjevernjaka.”—Michael Dirda, Washington Post
“Nekoliko dana poslije, gospodin pahuljaste kose izrazio je iznenadnu želju vidjeti lov na vukove, nešto čime se izgleda nije bavio nekoliko stoljeća. Tog se časa jedan upravo održavao u južnoj Švedskoj, pa je u trenu onamo prenio i sebe i Stephena. Stephen se našao na velikoj grani prastarog hrasta usred šume pokrivene snijegom. S tog je mjesta imao odličan pogled na malu čistinu na kojoj je visoki drveni stup bio zaboden u zemlju. Na vrhu stupa nalazio se stari drveni kolski kotač, a na njemu je bilo čvrsto privezano jare. Tužno je meketalo.”

Susanna Clarke, Jonathan Strange i g. Norrell


 


 
traži samo na dzepna.com


Autoričina stranicaPrikaz knjige...

enciklopedijska bilješka

iz Washington Posta

iz internetskog magazina StudentnetKupite ovu knjigu
na internetu:

Vaš komentar