Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Byatt kod V&R

Džin iz slavujeva oka
   
Zaposjedanje
   
   

 


 

Antonia Susan Byatt
Džin iz slavujeva oka


isbn: 9536791226
prijevod: Jasenka Šafran
godina: 2002
dimenzije: 200 x 130 mm
stranica: 240
uvez: broširani s ovitkom
Cijena 69 knO knjizi
Ove “bajke za odrasle” malo su sumnjiv i amoralan žanr, s tobožnjim princezama i žabama koje govore, duhovima iz boce i pohotnim znanstvenicama. Nisu ni za listati, ukoliko ste duhovni adept na “stvarnosnu prozu” i tražite vjernu reprodukciju vlastitog frižidera u napisanome. No, zanima li vas što se junakinji naslovne priče, Gillian Pertholt, dogodilo kad je pustila duha iz boce (pustimo sad fizikalne zakone i mogućnost opstanka muškog duha u puhanom staklu), koji se pritom mogao pohvaliti sasvim solidnim ljubavničkim predznanjem, starim više stotina godina, svakako zavirite u Džina iz slavujeva oka. U knjizi su još četiri zgodne, dobro izbrušene priče, gdje autorica jezikom bajke prepričava neku suvremenu problematiku, poput odrastanja mlade princeze pod zelenim nebom ili sukob seljaka s beskompromisnim čudovištem u maniri J.R.R. Tolkiena, no pravi je dragulj i svakako jedno od lepršavijih ostvarenja novije britanske proze baš Džin iz slavujeva oka.
"Nekoć davno, kad su muškarci i žene jurili zrakom na metalnim krilima, imali noge s plivaćom opnom i hodali po dnu mora, učeći govor kitova i pjesme dupina, kad su bisernoputi likovi teksaških pastira i hurija ukrašenih draguljima svjetlucali u sumraku nikaragvanskih obronaka, kad su ljudi u Norveškoj i Tasmaniji usred zime mogli sanjati o svježim jagodama, datuljama, guavama, voću pasiflore, i iduće ih jutro naći na svojim stolovima, bila je jedna žena, uglavnom nevažna, stoga i sretna."

A.S. Byatt, Džin iz slavujeva oka


O autorici
Antonia Susan Byatt (1936.), prisutna je na književnoj sceni od 60-ih godina kao autorica niza romana i kratkih priča. Prekretnicom u njezinu stvaralačkom i javnom životu zasigurno se može uzeti objavljivanje romana Possession. Taj joj je roman, peti po redu, 1990. godine donio Bookerovu nagradu za književnost i postigao milijunske naklade, te skrenuo pozornost publike i kritike na ponovnu
procjenu njezinih djela među kojima se ističu i zbirke kraće proze Matisseove priče, Džin iz slavujeva oka i Elementali: priče vatre i leda.

 
traži samo na dzepna.com


Autoričina stranicaPrikazi knjige

iz Zareza

iz blogzina Lupiga


Kupite ovu knjigu
na internetu:


Vaš komentar