Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Byatt kod V&R

Džin iz slavujeva oka
   
Zaposjedanje
   
   
   
    

Antonia Susan Byatt

Antonia Susan Byatt (1936.), prisutna je na književnoj sceni od 60-ih godina kao autorica niza romana i kratkih priča. Prekretnicom u njezinu stvaralačkom i javnom životu zasigurno se može uzeti objavljivanje romana Possession. Taj joj je roman, peti po redu, 1990. godine donio Bookerovu nagradu za književnost i postigao milijunske naklade, te skrenuo pozornost publike i kritike na ponovnu
procjenu njezinih djela među kojima se ističu i zbirke kraće proze Matisseove priče, Džin iz slavujeva oka i Elementali: priče vatre i leda.Autoričine službene stranice

www.asbyatt.com

Enciklopedijske bilješke

www.answers.com

S književnih stranica British CouncilaDrugdje na internetu

A.S. Byatt za Guardian piše i o... Europskom nogometnom prvenstvu 2008.


Trnoružica i vreteno, gospa od Shalotta i pređa, Silas Marner i razboj… Zašto predenje i šivanje tako često stupaju u vezu s pogibli i izolacijom?
A.S. Byatt u Guardianu prati preplete između teksta i tekstila.A. S. Byatt u Guardianu piše o vilama i duhovima koji se odvajkada provlače kroz englesku književnost: onkraj edvardijanske lutkaste ikonografije rumene dječice, Byattica istražuje svijet opasnosti koje vrebaju u pozadini… Prava poslastica, pročitajte!

«Vile (i vilenjaci i patuljci) neljudski su kako god okrenete. Donekle sliče ljudima i njihov se svijet prožima s našim, ali nemaju ljudske osjećaje. Nemaju ni dušu – davni ih mislioci povezuju s palim duhovima koji nisu dostojni raja, ali nisu ni za otpis u pakao pa ostaju ni na nebu ni na zemlji…»


Trnoružica i vreteno, gospa od Shalotta i pređa, Silas Marner i razboj… Zašto predenje i šivanje tako često stupaju u vezu s pogibli i izolacijom? A.S. Byatt u Guardianu prati preplete između teksta i tekstila. 
traži samo na dzepna.com


Zanimljivo

Iz Guardianove rubrike Književnikova soba
Prikazi knjiga

O Džinu iz slavujeva oka
iz Zareza
iz blogzina Lupiga

O Zaposjedanju
iz New York Timesa
i opet, iz New York Timesa

iz Jutarnjeg listaPrva poglavlja

Zaposjedanje