Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Bremer kod V&R

U mislima čupam borove
   
   
    


Alida Bremer, ur.
U mislima čupam borove
Istra u mislima, mašti i sjećanjima suvremenih stranih i domaćih pisaca

272 str.
ISBN 953-6791-78-1

Cijena 99 kn
O knjizi
Ova je knjiga zbornik putopisnih crtica, eseja, priča i autobiografskih kratkih proza nadahnutih Istrom, a rezultat je projekta što ga je inicirao Sa(n)jam knjige u Istri iz Pule uz potporu Turističke zajednice Istarske županije. Strani i domaći pisci na različite načine okupljeni oko programa Pulskoga sajma, neki od njih, strani, čak pozvani od Sajma i Turističke zajednice da proputuju Istrom, zapisali su svoja viđenja srcolikog poluotoka bogate povijesti, književne tradicije, kulturne baštine i nezaboravnih pejzaža.

Knjiga je dakle domaći uradak na zadanu temu i pisci su se dosjetljivo oduprli našem pokušaju uvjeravanja kako je u Istri sve prekrasno. Nastala je zbirka dojmova, sjećanja i preispitivanja povijesnih i političkih pitanja, često neusklađenih stavova, kako i dolikuje autorima različitih profila,odraslima u različitim sredinama. Knjiga nema nakanu da bude mjerodavnom istarskom čitankom, nego je dokaz punoće nadahnuća koje jedan poseban i značajan prostor poput Istre može probuditi. Premda su u Istri i u prošlosti djelovali mnogi domaći pisci (na više jezika) i boravili mnogi strani – od Dantea preko Casanove do Thomasa Manna i Jamesa Joycea – tek danas postoje uvjeti da se rimsko i glagoljaško, hrvatsko i slovensko, talijansko i austrijsko te ino naslijeđe u spoju s predanim njegovanjem maslinika i vinograda, gastronomije
i ekologije, te mnogobrojnih umjetničkih kolonija i centara, upiše u kulturnu kartu Europe na dostojan način. Ova knjiga želi tome makar i skromno pridonijeti.
O urednici
Alida Bremer rođena je 1959. u Splitu. Studirala u Beogradu, Rimu, Münsteru i Saarbrückenu komparatistiku, germanistiku, romanistiku i slavistiku. Surađuje kao autorica i prevoditeljica u njemačkim i hrvatskim novinama i časopisima, te s izdavačkim kućama. Danas je znanstvena suradnica Centra za Gender Studies u Münsteru. 
traži samo na dzepna.com


Uredničina stranicaPrikaz knjige

s bloga Knjiga za plažu
(i iz Vijenca)Kupite ovu knjigu
na internetu:

Vaš komentar