Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Atwood kod V&R

Penelopeja
   
   
   
    

Margaret Atwood
Penelopeja


isbn: 9536791722
prijevod: Giga Gračan i Dora Maček (stihovi)
dimenzije: 200 x 130 mm
stranica: 160
uvez: meki šivani s ovitkom
Cijena 79 kn
O knjizi
Sama dvadeset dugih godina otkako je Odisej otišao u Trojanski rat, Penelopa unatoč zlim jezicima uspijeva sačuvati kraljevstvo Itaku od propasti, podići neposlušna sina i zadržati stotinu prosaca na pristojnoj udaljenosti – sve istodobno. Kad se Odisej napokon vrati kući nakon mnogih nedaća, bitaka s čudovištima i strasti s božicama, on ubija sve njezine prosce ali i dvanaest njezinih sluškinja.

U Homerovoj Odiseji Penelopa je prikazana kao utjelovljenje vjerne žene čija priča služi kao poučan primjer već stoljećima. Ingeniozno obrćući tradicionalno gledište, Margaret Atwood je pripovijedanje drevne priče povjerila Penelopi i obješenim sluškinjama, pitajući se zašto su sluškinje obješene i što je Penelopa zapravo smjerala.

Upotrijebivši svoj neiscrpni pripovjedački i pjesnički dar da udahne Penelopi nov život i razriješi drevni misterij, autorica je isprela priču koja je iznenađujući spoj mudrosti i sućuti, humora i mučnine, nelagode i raspjevanosti: priču nezaboravnu poput Penelope same.

"Nekidan sam tumarala po poljima, ako se uopće radilo o danu, grickala jednu liliju i naletjela na Antinoja. On obično paradira naokolo u najfinijem plaštu i najboljoj odjeći, plus zlatne kopče i ostalo, sav ratoboran i nadmen, i druge duše jednostavno gura ustranu; no čim ugleda mene, preobrazi se u vlastito truplo, obliveno krvlju i sa strijelom koja mu je probila vrat."

Margaret Atwood, Penelopeja: Mit o Penelopi i Odiseju
O autorici
Margaret Atwood kanadska je spisateljica svjetskog ugleda. Nominirana za Međunarodnu nagradu Man Booker 2005. za iznimna međunarodna dostignuća u prozi, Atwood je autorica više do 35 proznih i poetskih djela te dobitnica brojnih nagrada, među kojima i talijanske Premio Mondale za roman Alias Grace te Man Booker za The Blind Assassin.


 
traži samo na dzepna.com


Autoričina stranicaKupite ovu knjigu
na internetu:

Vaš komentar