Vuković&Runjić
Knjige Autori Knjižara Kontakt Novosti


Armstrong kod V&R

Kratka
povijest mita 

Karen Armstrong
Kratka povijest mita

isbn: 9536791749
prijevod: Nikola Đuretić
dimenzije: 200 x 130 mm
stranica: 160
uvez: meki šivani s ovitkom

Cijena 79 knO knjizi
Povijest mita povijest je čovječanstva. Naše pripovijesti i vjerovanja, znatiželja i pokušaji da shvatimo svijet povezuju nas s našim precima i jedne s drugima. Mitologija je, kao i umjetnost, proizvod stvaralačke imaginacije i svojom sposobnošću da preobrazi naš rastrgani, tragični svijet pomaže nam da bar naslutimo nove mogućnosti. To je u neku ruku rani oblik psihologije: mit nam omogućuje da unesemo smisao u svijet oko sebe.

Kratka povijest mita Karen Armstrong sažeta je i zanimljiva analiza mitova i njihova nastanka koja pokušava odgovoriti i na pitanje zašto su nam i danas tako očajnički potrebni. Autorica nas vodi od paleolita i mitova lovaca do velike zapadne transformacije posljednjih 500 godina, kad je znanost diskreditirala mit. Stoga je ova eruditna i promišljena knjiga izvrstan uvod u biblioteku mitovi, kao povod za razmišljanje i upozorenje kako mitove ne smijemo olako odbaciti, jer bi nam se to moglo osvetiti.
"U ranoj mitologiji ratarstvo je prožeto nasiljem i hranu se proizvodi samo uz stalni rat sa svetim silama smrti i razaranja. Sjeme mora biti zakopano duboko u zemlju i mora umrijeti kako bi rodilo plodom, a njegova smrt bolna je i traumatična. Ratarski alati djeluju poput oružja, kukuruz valja samljeti u prah, a grožđe zgaziti prije nego što će postati vino."

Karen Armstrong, Kratka povijest mita
O autorici
Karen Armstrong u svojoj je prvoj knjizi, bestseleru Through the Narrow Gate (1981.), opisala sedam godina što ih je provela kao časna sestra u jednom katoličkom redu. Od 1982. slobodna je spisateljica. Objavila je niz knjiga, među kojima su A History of God, prevedena na 30 jezika, Kratka povijest islama te Buddha, također međunarodni bestseler. Živi u Londonu.

 
traži samo na dzepna.com


Autoričina stranicaKupite ovu knjigu
na internetu:

Vaš komentar